Finančný newsletter 28/2020
View this email in your browser
AKTUALITY

Kontrola s veľmi dobrými výsledkami 



Sekcia daňová a daňové úrady sa počas obdobia pandémie museli prispôsobiť legislatívnym zmenám, ktorých cieľom bolo urýchlene pomôcť podnikateľom. Oblasť správy daní preto vynaložila veľké pracovné nasadenie. Na druhej strane pandémia utlmila kontrolnú činnosť a najmä činnosť daňovej exekúcie. Napriek tomu sú výsledky kontrolnej činnosti na hlavných druhoch daní k 31.05.2020 veľmi priaznivé. Sekcia daňová eviduje napríklad medziročný nárast u kontrol DPPO. Suma nálezov vrátane DUPP vzrástla o 185% (+119 mil. eur), pri nálezoch bez DUPP je nárast až o 289% (92 mil. eur). Medziročný pokles, naopak, je pri sume nálezov z kontrol DPFO o 94% (o 41 mil. eur). Pri kontrolách DPH suma nálezov mierne narástla o 7%, t.j. o 14 mil. eur. Informácie prezentovala na porade vedenia generálna riaditeľka sekcie daňovej Iveta Sásiková. O aktivitách colnej sekcie počas pandémie, ktoré na porade vedenia prezentoval generálny riaditeľ sekcie colnej Tomáš Prochocký, budeme informovať v ďalšom vydaní.
Zmeny pri nakupovaní z e-shopov


Od 1.júla zmodernizovala Slovenská pošta systém predkladania zásielok a colných vyhlásení pri tovare dovážanom poštovou prepravou. V praxi to znamená, že bude podávať elektronické dovozné colné vyhlásenia. Zákazník, ktorý si objedná tovar z nejakej tretej krajiny, môže po novom splnomocniť na podanie colného vyhlásenia aj Slovenskú poštu. Týka sa to tovaru v poštových zásielkach, ktorý spĺňa tri podmienky:
- hodnota tovaru nepresahuje hodnotu 1000 EUR,
- v súvislosti s ním nie je podaná žiadna žiadosť o vrátenie alebo odpustenie cla,
- nepodlieha žiadnym zákazom ani obmedzeniam.
Viac informácií sa dozviete z
videa na našom Facebooku. Budeme radi, ak informáciu o týchto novinkách budete šíriť aj medzi svojimi známymi. Ďakujeme.

  

IOTA - prvé digitálne Valné zhromaždenie
Tohtoročné Valné zhromaždenie Európskej organizácie daňových správ IOTA sa zapíše do histórie ako „prvé digitálne“. Pre obmedzenia súvisiace s Covid-19 sa konalo v on-line priestore. Slovensko zastupovala Jana Jasová, hlavná kontaktná osoba IOTA za SR. Valné zhromaždenie ocenilo výsledky práce Výkonného výboru IOTA a naplnenie priorít gréckeho predsedníctva. Delegáti schválili štatutárne dokumenty organizácie. V rámci volieb do orgánov IOTA sa Grécko stalo (staro) novým prezidentom na obdobie 2020/2021. Za ďalších členov Výkonného výboru IOTA na obdobie 2020/2021 boli zvolení: Rakúsko, Belgicko, Francúzsko, Maďarsko, Taliansko, Rumunsko, Švédsko a Švajčiarsko. Slovensko sa na obdobie 2020/2021 o žiadnu pozíciu v rámci IOTA neuchádzalo. Viac informácií nájdete na intranete
Upravené úradné hodiny v Čadci

Pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu v okrese Čadca sme upravili úradné hodiny na Pobočke daňového úradu Čadca. Rozhodnutie sme spravili vzhľadom na odporúčania krízového štábu Okresného úradu Čadca a regionálneho hygienika RÚVZ Čadca. Je dôležité klientom z okresu Čadca pripomínať, aby zvážili osobné návštevy našich úradov (pobočky daňového aj colného úradu) a využívali radšej telefonickú alebo elektronickú komunikáciu. Ďakujeme za spoluprácu. 

Falošné filtre do respirátorov
Naši kolegovia odhalili pri colnej kontrole na pošte v Žiline falošné filtre do respirátorov. Za ostatné obdobie sa cez pobočky colného úradu doviezlo do Žilinského kraja viac ako 1 250 000 kusov ochranných rúšok, respiračných masiek či filtrov do nich. Ide o výrobky, ktoré majú ochrániť zdravie. Nie vždy sa však dá na ne spoľahnúť... Aj tu, žiaľ, úradujú podvodníci a riskujú naše zdravie. Napodobeniny respirátorov sú často veľmi nekvalitné a tým pádom aj zdraviu škodlivé a nebezpečné. Celý článok si môžete prečítať TU.
Softwarningové upozornenia prinášajú výsledky
Naša práca má zmysel. Veľmi nás tešia aktuálne výsledky, ktoré sa týkajú pravidelných softwarningových upozornení zasielaných našim klientom. Softwarningové upozornenia nielenže pomáhajú daňovým subjektom vysporiadať si svoje povinnosti bez pokutovania, ale pozitívny vplyv majú aj na štátny rozpočet. Takýto benefit pre klientov priniesol do štátnej pokladnice za posledné tri roky viac o minimálne 1,2 mil. eur. Podrobnosti sa dočítate v článku.
O naše školenia je veľký záujem

Našim klientom pomáhame aj v oblasti vzdelávania. V čase koronakrízy sme zrealizovali viaceré bezplatné školenia. Školenia sme zamerali na firmy a na zmeny, ktoré sa ich týkajú v čase pandémie. V júni sme školili 160 klientov počas šiestich termínov. V Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach sme školili v téme "daň z príjmov právnických osôb a pandémia". Školenie malo veľký úspech. Svedčia o tom aj pozitívne reakcie školených klientov, ktorí ocenili nielen obsah školenia, ale aj prístup školiteľov. V ďalších školeniach budeme pokračovať v septembri. Klienti sa môžu tešiť napríklad na školenie na tému „neziskovky“ a ich povinnosti. Naše školenia (termíny a témy) sú vyhlásené na našom portáli. Informujte svojich známych aj vy. Ďakujeme. 

Veľká letná súťaž

Nezabudnite na našu veľkú letnú fotosúťaž:-). Zaujíma nás, ktoré krásne kúty Slovenska či sveta zachytíte očami fotoaparátu. Pochváľte sa! Čas máte do konca augusta. Z kapacitných dôvodov intranetovej fotogalérie posielajte, prosíme, maximálne dve fotografie:-). Tri najkrajšie fotky z vašej letnej dovolenky odmeníme peknými darčekmi a zverejníme aj v našom časopise Finančné aktuality. Fotografie môžete posielať do konca augusta na emailovú adresu: Daniel.Kovac@financnasprava.sk.  Ďakujeme. 

 

"Dočítania" o dva týždne:-)
Milí kolegovia, aj toto leto prechádzame na "letný režim" pri vydávaní interného newslettera. Novinky z diania na finančnej správe budú v mesiacoch júl a august vychádzať každý druhý piatok. V prípade potreby Vás budeme tak, ako doteraz, informovať mimoriadnymi newslettrami. Príjemný štart do letných dní a užite si oddych plný slnečných lúčov a pohody:-).
Facebook
Website
LinkedIn
Vydáva Finančné riaditeľstvo SR, oddelenie komunikačné 
Redakcia: Mgr. Daniel Kováč
Adresa redakcie: Mierová 23, 815 11 Bratislava 
email: casopis@financnasprava.sk telefón: 02/ 4827 33 49