Externý newsletter finančnej správy 15/2020
Pozrite si tento email v prehliadači
Zmena na čele finančnej správy
 


Na čele finančnej správy došlo k výmene. Doterajšiu prezidentku Lenku Wittenbergerovú, ktorá najvyšší post na finančnej správe zastávala takmer dva roky, nahradila Daniela Klučková. Do funkcie ju včera vymenoval podpredseda vlády a minister financií SR Eduard Heger. Daniela Klučková pred vymenovaním do funkcie prezidentky finančnej správy zastávala funkciu generálnej riaditeľky daňovej a colnej sekcie ministerstva financií. Lenka Wittenbergerová z finančnej správy neodchádza. Zastávať bude pozíciu generálnej riaditeľky daňovej sekcie tak, ako tomu bolo pred jej nástupom na post prezidentky finančnej správy.

 
 
eKasa na úrovni spred pandémie




V systéme eKasa sme zaevidovali od začiatku tohto roka viac ako 800 miliónov pokladničných dokladov v hodnote približne 12 miliárd eur. Stagnácia ekonomiky v dôsledku koronakrízy sa najviac prejavila v apríli, keď systém zaznamenal okolo 90 miliónov bločkov v sume iba 1,75 miliardy eur. Ostatné týždne ukazujú, že situácia sa vrátila do normálu.
Viac info
Akcia finančnej správy Jastrab
 
V ostatných dňoch sme vykonali akciu s názvom Jastrab. Zameraná bola na firmy podozrivé z porušovania daňových predpisov v oblasti dane z pridanej hodnoty (DPH). Finančná správa upozorňuje, že takéto podvody vidí. Aktuálne identifikovala takmer 40 daňových subjektov, ktoré sú podozrivé z podvodného konania a daňových únikov. Zaisťuje doklady po celom Slovensku.  
 
Viac info
Stále máte čas na podanie DP

Núdzový stav sa síce skončil, no termínu na podanie daňového priznania k dani z príjmu za rok 2019 sa to nedotklo. Núdzový stav neznamená koniec pandémie. V zmysle zákona platí, že za koniec pandémie na Slovensku sa bude považovať ukončenie mimoriadnej situácie. Tú musí ukončiť Vláda SR, takže o skončení pandémie a teda aj o termíne  pre podanie DP ešte nie je rozhodnuté. Stále máte čas :)
Múzeum colníctva a finančnej správy pre vás aj cez víkend
 
Vďaka Múzeu colníctva a finančnej správy majú deti cez prázdniny viac kultúrnych možností ako stráviť voľné dni. Počas letných mesiacov sme rozšírili otváracie hodiny. Múzeum je k dispozícii počas celého leta aj cez víkend od 10.00 hod. do 18.00 hod.
Viac info
Colné konanie či kontroly na hraniciach zabezpečené aj počas obdobia pandémie
 
Príslušníci finančnej správy z daňovej aj colnej časti pracovali počas koronakrízy v prvej línii. Participovali na príprave daňovej legislatívy pomáhajúcej podnikateľom a občanom, intenzívne oboznamovali daňové subjekty o prijatých opatreniach, k dispozícii boli na klientskych zónach daňových a colných úradov. Vykonávali kontrolnú činnosť na hraniciach s Ukrajinou, prevádzkovali karanténne centrá a, samozrejme, poskytovali súčinnosť polícii na vnútorných hraniciach EÚ. Vybavovali tiež colné vyhlásenia. Napriek citeľnému vplyvu koronakrízy na dovoz a vývoz tovarov sa situácia postupne vracia do normálneho režimu.
Viac info
Často kladené otázky
 
Aj dnes sme si pre Vás pripravili niekoľko častých otázok z daňovej oblasti aj s odpoveďami:
 
Otázka č. 1
Ako splnomocnená osoba idem požiadať o autorizáciu na daňový subjekt. V samotnom formulári „Žiadosť o autorizáciu na daňový subjekt“ v časti oprávnenia na prístup do e-Kasa zóny, neviem, ktorú rolu mám vyznačiť. Ak som účtovník/ekonóm mám automaticky vyznačiť rolu Účtovník?
Odpoveď:
V prípade, ak žiadosť podávate ako splnomocnená osoba, je potrebné, aby z plnej moci vyplývalo oprávnenie na prístup do e-Kasa zóny v takom rozsahu, aký vyznačíte v samotnej žiadosti o autorizáciu.
V e-Kasa zóne sú role nastavené nasledovne:
-              Administrátor: používateľ s prístupom k plnej funkcionalite aplikácie e-Kasa zóny,
-              Technik: používateľ, ktorý ma možnosť si v e-Kasa zóne prezerať zoznam všetkých certifikátov a má možnosť zobraziť si detail pokladnice s funkcionalitou generovania balíčka s identifikačnými údajmi a funkcionalitou podania žiadosti o vytvorenie alebo zrušenie certifikátu,
-              Účtovník: používateľ, ktorý má možnosť si v e-Kasa zóne prezerať a stiahnuť vygenerované reporty a má možnosť požiadať o vygenerovanie reportu s historickými dátami,
-              Prevádzkar: používateľ, ktorý má možnosť si v e-Kasa zóne prezerať zoznam všetkých pokladníc e-kasa klient a má možnosť zobraziť si detail pokladnice s funkcionalitou generovania balíčka s identifikačnými údajmi pre pokladnicu.
 
Otázka č. 2
Je znalec povinný tržby za vypracovanie znaleckých posudkov evidovať v pokladni e-kasa klient (ďalej „pokladnica“)?
Odpoveď:
Používanie pokladnice sa vzťahuje na fyzickú osobu alebo právnickú osobu, ktorá na základe oprávnenia na podnikanie podľa § 2 ods. 2 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodného zákonníka v znení neskorších predpisov predáva tovar alebo poskytuje vymedzené služby.
Výkon činnosti znalcov, ako aj tlmočníkov a prekladateľov, nie je podľa § 2 ods. 7 zákona 382/2004 Z. z. o znalcoch, tlmočníkoch a prekladateľoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov podnikaním podľa § 2 ods. 2 Obchodného zákonníka.
Ak teda znalec vykonáva činnosť iba v zmysle zákona č. 382/2004 Z. z., tržby  prijaté v hotovosti nevzniká povinnosť evidovať v pokladnici.
Ak by však znalec vykonával činnosť aj na základe živnostenského oprávnenia, v tomto prípade mu vzniká povinnosť prijatú tržbu evidovať v pokladnici.
Z vyššie uvedeného vyplýva, že je nevyhnutné rozlišovať, či sa tržba prijatá v hotovosti viaže k činnosti, ktorá nie je podnikaním podľa Obchodného zákonníka (vykonávaná v zmysle osobitného predpisu, napr. pre súd), alebo sa viaže k činnosti, ktorá sa vykonáva na základe oprávnenia na podnikanie.
 
Otázka č. 3
Ak som v lehote do 31. marca 2020 podal daňové priznanie za rok 2019 a po tomto dátume som zistil, že  som v daňovom priznaní neuviedol príjem z nepeňažnej výhry, mám podať opravné alebo dodatočné daňové priznanie?
Odpoveď:
Do lehoty na podanie daňového priznania – t. j. do konca kalendárneho mesiaca po skončení obdobia pandémie podáte opravné daňové priznanie.
 
Otázka č. 4
Podal som Vyhlásenie na poukázanie podielu zaplatenej dane za rok 2019 v lehote do 30.4.2020. Dokedy poukáže správca dane podiel zaplatenej dane vybranému občianskemu združeniu?
Odpoveď:
Ak  budú splnené všetky podmienky na poukázanie podielu zaplatenej dane podľa zákona o dani z príjmov, správca dane poukáže podiel zaplatenej dane z príjmov do 31.8.2020. 
 
Otázka č. 5
Rada by som sa informovala ohľadom situácie nevyplatenia daňového preddavku, na ktorý mám nárok. Bývalý zamestnávateľ v marci mi dal výpoveď, ale ešte predtým mi stihol spraviť ročné daňové zúčtovanie ako zamestnancovi, kde mi vznikol nárok na preplatenie daňového preddavku. Viete mi prosím poradiť ako ďalej postupovať v takejto situácii, nakoľko nereaguje ani po výzve ktorú som mu zaslala?
Odpoveď:
Z dôvodu koronavírusu boli posunuté lehoty aj pre zamestnávateľov. Zamestnávateľ vráti rozdiel medzi vypočítanou daňou z príjmov a úhrnom zrazených preddavkov na daň z príjmov v prospech zamestnanca (t.j. preplatok dane) najneskôr pri zúčtovaní mzdy za druhý kalendárny mesiac po skončení obdobia pandémie, t. j. ak vláda vyhlási skončenie pandémie v júli 2020, preplatok vráti najneskôr pri zúčtovaní mzdy za mesiac september 2020 do 31. októbra 2020.
 
Otázka č. 6
Ak bol zamestnanec na rekreácii v dobe, za ktorú si uplatnil nárok na pandemické ošetrovné (nejedná sa o OČR z dôvodu ošetrovania chorého dieťaťa, ale z dôvodu uzavretia predškolského zariadenia počas mimoriadnej situácie), má nárok na príspevok na rekreáciu od zamestnávateľa?
Odpoveď:
V prípade osobnej a celodennej starostlivosti o maloleté dieťa z dôvodu, že škola, ktorú dieťa navštevuje, bola rozhodnutím príslušných orgánov uzavretá, zamestnanec, ktorý je na účely zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov poistencom, nie je viazaný dodržiavaním liečebného režimu ako v prípade ošetrovania chorého dieťaťa na základe potvrdenia príslušného lekára, o tom, že zdravotný stav takéhoto dieťaťa nevyhnutne vyžaduje ošetrovanie inou fyzickou osobou.

Osobná a celodenná starostlivosť o maloleté dieťa z dôvodu uzatvorenia školy, ktorú dieťa navštevuje na základe rozhodnutia príslušných orgánov, sa môže uskutočniť aj počas obdobia rekreácie v rekreačnom zariadení. To znamená, že ak zamestnanec splní všetky podmienky na poskytnutie príspevku na rekreáciu ustanovené v § 152a Zákonníka práce, zamestnávateľ mu môže poskytnúť príspevok na rekreáciu aj v prípade čerpania OČR z dôvodu uzatvorenia školy. Na takto poskytnutý príspevok na rekreáciu možno aplikovať oslobodenie podľa § 5 ods. 7 písm. b) zákona o dani z príjmov.
 
Otázka č. 7
Platiteľ DPH kupuje a predáva ojazdené autá a uplatňuje osobitnú úpravu uplatňovania dane podľa § 66 zákona o DPH.  Ako má postupovať pri výpočte DPH, ak ojazdené auto predal v tuzemsku občanovi za cenu nižšiu  ako ho kúpil?
Odpoveď:
V prípade, ak je rozdiel medzi predajnou cenou a kúpnou cenou záporný, základom dane je nula a daňová povinnosť nevzniká.
 
Otázka č. 8
Sme platitelia DPH, poľnohospodárske družstvo a predávame poľnohospodárske  plodiny s prenosom daňovej povinnosti na platiteľa – odberateľa podľa § 69 ods.12 písm. f)  zákona o DPH. V júni 2020 sme začali prenajímať nehnuteľnosť s DPH a aj s oslobodením od dane. Zahŕňa sa do výpočtu predbežného koeficientu aj dodanie poľnohospodárskych plodín   s prenosom daňovej povinnosti na odberateľa, aj keď toto dodanie sa neuvádza  v daňovom priznaní, ale iba v kontrolnom výkaze?
Odpoveď:
Áno. Takéto dodanie vstupuje do čitateľa aj menovateľa pri výpočte koeficientu. Podľa § 50 ods. 2 zákona o DPH koeficient sa vypočíta ako podiel, v ktorého čitateli je hodnota bez dane dodaných tovarov a služieb za kalendárny rok, pri ktorých je daň odpočítateľná a v ktorého menovateli je hodnota bez dane zo všetkých dodaných tovarov a služieb za kalendárny rok.
 
Otázka č. 9
Právnická osoba mala predĺženú lehotu na podanie daňového priznania za rok 2019 do 30.6.2020 a daňové priznanie v júni 2020 aj podala. Dokedy musí zaplatiť daň z príjmov právnickej osoby, ktorá vyplýva z tohto daňového priznania?
Odpoveď:
Daň z príjmov právnickej osoby je daňovník povinný zaplatiť najneskôr do konca kalendárneho mesiaca po skončení pandémie.
 
Otázka č. 10
V júni 2020 sa v SR skončil núdzový stav. Znamená to, že právnická osoba je povinná podať daňové priznanie za rok 2019 do konca júla 2020?
Odpoveď:
Právnická osoba je povinná daňové priznanie za rok 2019 podať najneskôr do konca kalendárneho mesiaca po skončení pandémie. Obdobím pandémie sa pre účely zákona č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti rozumie obdobie od 12. marca 2020, keď vláda SR vyhlásila mimoriadnu situáciu podľa osobitného predpisu v súvislosti s ohrozením verejného zdravia II. stupňa z dôvodu ochorenia COVID-19 spôsobeným korona vírusom SARS-CoV-2 na území SR do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom vláda mimoriadnu situáciu odvolá. Keďže vláda SR mimoriadnu situáciu zatiaľ neodvolala, obdobie pandémie pre účely tohto zákona stále trvá.

INFOSERVIS
 

Máte otázky? Obráťte sa na naše call centrum: 048/4317 222, dostupné v pracovných dňoch od 8:00 do 16:00 hod.

 

Ak máte akékoľvek pripomienky alebo nápady, pošlite nám ich: 
podnety@financnasprava.sk
Sledujte nás na Facebooku
Portál finančnej správy
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, Všetky práva vyhradené