12 miliónov kusov cigariet v poľskom kamióne

BRATISLAVA – 13. 02. 2014: Colníci z Kriminálneho úradu finančnej správy zadržali v Čadci poľský kamión. Prevážal viac než 38 tisíc kartónov nelegálnych cigariet. Colníci zadržali aj štyri ozbrojené osoby. Predbežná škoda na spotrebnej dani z tabakových výrobkov bola vyčíslená na 1 137 297 eur.

Kriminálny úrad finančnej správy (KÚFS) zadržal tento týždeň v obci Olešná (okres Čadca) poľský kamión naložený cigaretami. Tranzitná operácia, na základe ktorej mal predmetný tovar opustiť územie EÚ, bola fiktívne ukončená v inom členskom štáte únie, rovnako ako aj režim prepravy tovaru v pozastavení spotrebnej dane.

Na základe týchto informácií colníci KÚFS vstúpili do objektu bývalého PD Olešná, kde boli spolu so zásielkou cigariet zdržané aj štyri osoby – dvaja vodiči a dvaja poľskí strážcovia ozbrojení samopalmi a pištoľou. Všetci muži boli z Poľska vo veku od 37 do 63 rokov.

Kamión bol naložený cigaretami zn. PACIFIC MIST, neoznačenými slovenskou kontrolnou známkou, v počte 12 292 000 ks (viac než 32 340 kartónov). Na základe týchto skutočností vyšetrovateľ KÚFS začal trestné stíhanie vo veci trestného činu porušovania predpisov o štátnych technických opatreniach podľa § 279 ods. 1 a ods. 3, písm. a) Zákona 300/2005 Z. z. Trestného zákona na označenie tovaru a vzniesol obvinenia voči trom osobám.

Vyšetrovateľ Policajného zboru zároveň začal trestné stíhanie vo veci nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Prípad bol realizovaný v rámci úzkej medzinárodnej spolupráce s viacerými členskými štátmi EÚ.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 133 kB; nové okno]

(13. 02. 2014)