Odhalená nelegálna výroba cigariet známej značky

REVÚCA/BRATISLAVA, 17.06.2018: Finančná správa si môže pripísať ďalší úspech v boji proti daňovým podvodom, tentoraz na dani z pridanej hodnoty (DPH) a spotrebných daniach (SPD). Kriminálny úrad finančnej správy odhalil v okolí Revúcej doteraz najväčšiu výrobňu nelegálnych cigariet svetoznámej značky. Pri zásahu zaistili 10,5 mil. kusov cigariet a takmer 6 ton tabakovej suroviny, vrátane strojov na výrobu cigariet. Predbežný finančný únik na DPH a SPD bol vyčíslený na 5 mil. eur.

„Pracovníkom Kriminálneho úradu finančnej správy sa v spolupráci s kolegami z colných úradov podarilo počas víkendu odhaliť najväčšiu nelegálnu výrobu a distribúciu nelegálnych cigariet na Slovensku v doterajšej histórii. Zaujímavé na tomto prípade je, že ide o nelegálne cigarety renomovanej značky, ktorá je veľmi často predávaná na slovenskom trhu. Celkový zastavený únik na spotrebných daniach a dani z pridanej hodnoty je predbežne vyčíslený na 5 mil. eur. Cigarety neboli určené na slovenský trh, ale mali byť určené na iné trhy Európy,“ povedal prezident finančnej správy František Imrecze. Slovensko-bulharský gang ich mal pašovať v náklade drevnej štiepky.

„Na prípade sme pracovali viac ako pol roka. V noci z piatka na sobotu (15.6.-16.6.2018) sme začali akciu. Pri akcii sme spolupracovali s organizáciami Europol a OLAF. Zaistené boli dve osoby zo Slovenskej republiky, ktoré sú momentálne v cele predbežného zaistenia,“ vysvetlil podrobnosti zásahu riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovít Makó.

Išlo o mimoriadny záchyt, najväčší v doterajšej histórii Slovenska. Ako vysvetlil riaditeľ KÚFS Ľ.Makó, Slovensko je v oblasti pašovania cigariet skôr tranzitnou krajinou. V tomto prípade tak išlo o prvú veľkú akciu, pri ktorej sa finančná správa dostala až k výrobcovi. V minulosti sa podarilo zaistiť niekoľko menších výrobní, tá z okolia Revúcej však bola najväčšia. Navyše vyrábala falšované cigarety svetoznámej značky.

Pri akcii zaistili 10,5 mil. kusov cigariet a 5 915 kg tabakovej suroviny. Predbežná škoda na SPD a DPH je cca 5 mil. eur. To, že išlo o naozaj veľký záchyt, dokazuje aj hodnota identifikovanej škody. Tá predstavuje približne pätinu identifikovanej škody voči štátnemu rozpočtu odhalenej pri tabaku a tabakových výrobkoch za rok 2017.

Pri akcii zadržali dvoch Slovákov - členov organizovanej skupiny. Vyšetrovateľ spracováva návrh na väzbu, momentálne sú v cele predbežného zaistenia. Hrozí im trest odňatia slobody na 7-12 rokov.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 132 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

(17. 06. 2018)