Dovolenkové suveníry

KOŠICE – 13.06.2018: Leto sa nám nezadržateľne blíži a lietadlá z košického letiska už vypravili svojich prvých dovolenkárov za oddychom do rôznych letných destinácií. Ako si nepokaziť dobrý pocit pri návrate z dovolenky? Treba sa vyhnúť nepríjemnostiam na letisku pri vybaľovaní exotických suvenírov.

Skôr ako odídete na dovolenku, je dobré naštudovať si, čo podlieha ochrane medzinárodného dohovoru CITES. V súčasnosti je obchod s viac ako 900 druhmi rastlín a živočíchov úplne zakázaný a viac ako 30-tisíc je pod dohľadom colníkov podľa medzinárodného dohovoru CITES. Nie je vždy ľahké zistiť, ktoré suveníry si môžete kúpiť, preto upozorňujeme na podmienky pri tých najbežnejších:

Živé zvieratá - napr. papagáje, opice, hady, korytnačky alebo chameleóny možno nájsť v rôznych obchodoch pre turistov. Radšej si dvakrát premyslite či si domov doveziete živé zviera. Na ich dovoz potrebujete povolenia z krajiny vývozu aj dovozu. Povolenia sa vydávajú len v prípade, ak bol živočích legálne nadobudnutý.

Slonovina - obchod so slonovinou je prísne regulovaný a legálny len z niektorých krajín vývozu. Na trhu sa stále objavujú výrobky z nej, či už sú to sošky, šperky, alebo rukoväte tradičných japonských pečatidiel. Predovšetkým v Ázii a Afrike sa nenechajte nalákať na takéto suveníry – na ich dovoz potrebujete špeciálne povolenia.

Kožušiny - obchod s kožou a produktmi väčšiny druhov mačkovitých šeliem ako napr. jaguár, leopard a tiger je bez povolení zakázaný. Nekupujte preto kožušiny, kabelky alebo kabáty vyrobené z týchto druhov.

Výrobky z morských korytnačiek - všetky morské korytnačky sú chránené dohovorom CITES. Buďte preto opatrní pri kúpe korytnačích pancierov, celých vypreparovaných zvierat alebo náhrdelníkov, náramkov, hrebeňov, rámov na okuliare či inej bižutérie vyrobenej z pancierov morských korytnačiek. S takýmito výrobkami sa môžete stretnúť napr. na plážach juhovýchodnej Ázie.

Koža z plazov - aj mnohé druhy plazov, napr. krokodílov, leguánov, varanov či hadov sú chránené dohovorom CITES. Pod kontrolu spadajú aj výrobky vyrobené z kože týchto plazov, napr. topánky, kabelky, opasky, peňaženky alebo remienky na hodinky.

Orchidey a kaktusy - pod ochranu dohovoru CITES patria aj všetky voľne rastúce orchidey a kaktusy, ale aj cykasy a iné atraktívne tropické rastliny. Ak túžite po týchto rastlinách, overte si, či boli legálne nadobudnuté, alebo si radšej kúpte umelo vypestované.

Koraly - koralové útesy predstavujú veľmi zraniteľný ekosystém, od ktorého závisí existencia veľkého množstva morských druhov. Väčšina koralov je však dnes ohrozená aj preto, že sú vo veľkom používané na výrobu ozdôb a šperkov. Mnohé krajiny už zakázali ich zber, predaj a vývoz z voľnej prírody.

Tradičná čínska medicína - výrobky tradičnej čínskej medicíny môžu obsahovať časti tiel ohrozených druhov živočíchov a rastlín, ako je napr. tiger, nosorožec, kobra, ženšeň. Keďže dohovor CITES zahŕňa aj ochranu častí exemplárov, vzťahuje sa aj na výrobky, ktoré ich obsahujú.

Čo si teda z dovolenky môžete doviezť bez potreby špeciálnych povolení?

Podľa platnej legislatívy si bez povolení môžete z tretích krajín doviezť v osobnej batožine:

• kaviár jeseterotvarých rýb (Acipenseriformes spp.) v maximálnom množstve do 125 g na osobu v prepravných obaloch označených v súlade s legislatívou;
  • dažďové palice vyrobené z kaktusov čeľade opunciovitých (Cactaceae spp.) v maximálnom množstve 3 na osobu;
  • ulity krídlatca veľkého (Strombus gigas) v maximálnom množstve 3 na osobu;
  • morské koníky (Hippocampus spp.) v maximálnom množstve 4 mŕtve exempláre na osobu;
  • lastúry druhov čeľade Tridacnidae spp. v maximálnom množstve 3 exempláre na osobu s celkovou hmotnosťou nepresahujúcou 3 kg, keď exemplárom môže byť jedna neporušená ulita alebo dve spárované polovice.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 210 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

(13. 06. 2018)