Dve tretiny prevádzok nedodržiavajú zákon

BRATISLAVA – 3. 2. 2015: Colníci Colného úradu Bratislava nepoľavujú v kontrolách elektronických registračných pokladníc ani v tomto roku. Počas uplynulého víkendu si posvietili na dve desiatky prevádzok rýchleho občerstvenia a diskoték v hlavnom meste. Viac než trištvrte prevádzok porušilo zákon.

Bratislavskí colníci skontrolovali počas uplynulej sobotnej noci 26 prevádzok rýchleho občerstvenia a zábavných podnikov. Zamerali sa na dodržiavanie zákona o ERP (evidovanie tržby v pokladnici, vydanie bločka) a predaj legálneho tabaku a liehu.

Z celkového počtu 26 kontrol zistili porušenia v 20 prípadoch, čo predstavuje takmer 77% všetkých kontrolovaných prevádzok. Vo viacerých prípadoch šlo o viacnásobné porušenie predpisov o ERP, podnikateľom hrozí pokuta až do výšky 3 300 eur. Viaceré kontroly boli opakované, aby sa colníci uistili, či došlo k náprave a či podnikatelia začali tržbu evidovať. Niektorí sú však nepoučiteľní, čoho dôkazom sú aj čísla z víkendu. Z 37 porušení išlo pri 4 daňových subjektoch o opakované porušenia, pri 2 subjektoch o 3 až 4 opakované porušenia, kde je možné uložiť sankciu pokuty od 660 do 6 600 eur.

Najčastejším porušením zákona zo strany obchodníkov bolo:

• nezaevidovanie tržby v pokladnici,
  • nevydanie pokladničného dokladu
  • vydanie pokladničného dokladu, ktorý však nespĺňal náležitosti zákona.

Cieľom takýchto kontrol je okrem dodržiavania zákona aj ochrana zákazníka. Najčastejším porušením bolo nezaevidovanie tržby v pokladni, čo v praxi znamená, že predajca daň, ktorú mal odviesť, si ponechal, a teda mal zisk na úkor zákazníka. Verejnosť už na takéto kontroly reaguje pozitívne a vzhľadom na vysoký počet porušení zákona budú Colníci colného úradu Bratislava v kontrolách pokračovať aj v ďalšom období.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 131 kB]

(03. 02. 2015)