Kontrolný výkaz DPH o tri týždne

BRATISLAVA – 04. 04. 2014: Tri týždne ostávajú platiteľom DPH na podanie daňového priznania na DPH a kontrolného výkazu DPH. Pre štvrťročných platiteľov je to prvý termín, v ktorom budú kontrolný výkaz podávať.

Sú aj prípady, kedy podnikateľ, hoci je platiteľ dane (má povinnosť podať daňové priznanie na DPH), nie je povinný kontrolný výkaz podávať. Napríklad firma, ktorá:

• je registrovaná pre daň podľa § 7 a § 7a zákona o DPH,
  • nie je registrovaná pre daň, a vznikla jej povinnosť podať daňové priznanie z dôvodu vzniku povinnosti platiť daň,
  • nie je registrovaná pre daň pri nadobudnutí nového dopravného prostriedku z iného členského štátu a je povinná podať daňové priznanie z dôvodu vzniku povinnosti platiť daň,
  • príležitostne dodá nový dopravný prostriedok z tuzemska do iného členského štátu a uplatňuje si odpočítanie dane v daňovom priznaní,
  • nesplnila povinnosť podať žiadosť o registráciu pre daň alebo podala žiadosť o registráciu pre daň oneskorene, ktorá má povinnosť podať daňové priznanie za obdobie, v ktorom mala byť platiteľom.

Kontrolný výkaz podáva podnikateľ, ak je firma:

• registrovaná pre daň z pridanej hodnoty,
  • skupina registrovaná pre daň v zmysle zákona o DPH (skupinou pre účely zákona o DPH je viac zdaniteľných osôb, ktoré sú spojené finančne, ekonomicky a organizačne a sú registrované v zmysle zákona o DPH. Skupina je povinná podať jeden kontrolný výkaz za skupinu ako jednu zdaniteľnú osobu. Skupinou nie sú členovia združenia. Teda zdaniteľné osoby, ktoré boli registrované do 31.12.2013 a ktoré spoločne podnikajú na základe zmluvy o združení podľa Občianskeho zákonníka alebo inej obdobnej zmluvy. Každý člen združenia - platiteľ dane je povinný podať kontrolný výkaz samostatne a v kontrolnom výkaze uviesť údaje za svoje uskutočnené a prijaté plnenia vrátane plnení, ktoré vykonáva v rámci združenia),
  • zahraničná osoba registrovaná pre daň z pridanej hodnoty,
  • zahraničná osoba, ktorá dodáva tovar do tuzemska formou zásielkového predaja registrovaná pre daň podľa zákona o DPH.

Termín na podanie daňového priznania na DPH aj kontrolného výkazu do 25. apríla 2014.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 146 kB]

(04. 04. 2014)