Colníci vo Vyšnom Nemeckom odhalili nelegálny dovoz halucinogénnej huby

MICHALOVCE – 2. 11. 2016: Na colnom hraničnom priechode Vyšné Nemecké odhalili colníci nelegálny dovoz húb neznámeho pôvodu vykazujúcich znaky rodu lysohlávka. Pokúsil sa ich previezť občan s trvalým pobytom na Ukrajine s maďarským cestovným pasom vo vozidle s ukrajinskými evidenčnými číslami. Prípad podľa kompetencie prevzal vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície v Michalovciach.

Počas „dušičiek“ v pondelok 31. 10. 2016 v nočných hodinách vstupovalo smerom z Ukrajiny na Slovensko cez colný hraničný priechod Vyšné Nemecké vozidlo s ukrajinskými evidenčnými číslami so 4-člennou posádkou, ktorá podľa slov vodiča smerovala do Českej republiky. 22-ročný vodič s trvalým pobytom na Ukrajine predložil k colnej kontrole maďarský cestovný doklad. Ďalší cestujúci sa preukázali tiež maďarskými cestovnými dokladmi a jeden z nich ukrajinským. Počas štandardnej colnej kontroly odhalili colníci v osobnej batožine vodiča pánsku bundu, vo vrecku ktorej bola vložená fľaša označená ako biely čaj, obsahovala však huby neznámeho pôvodu vykazujúce znaky rodu lysohlávka, ktoré možno zaradiť medzi psychotropné látky organického pôvodu s halucinogénnymi a euforizačnými účinkami. Nelegálne dovezený tovaru predstavoval celkové množstvo 4 g sušiny. U všetkých osôb vykonali colníci aj osobné prehliadky a ku colnej kontrole bol privolaný aj služobný pes. Ďalší nelegálne dovezený tovar colníci nenašli.

Pre dôvodné podozrenie, že ide o omamné a psychotropné látky, colníci podľa kompetencie prípad odovzdali vyšetrovateľovi odboru kriminálnej polície v Michalovciach a eskortovali vozidlo aj s posádkou na miesto vyšetrovania PZ v Sobranciach.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 122 kB; nové okno]

(02. 11. 2016)