Nebezpečná káva na chudnutie

BANSKÁ BYSTRICA – 04. 02. 2015: Colníci Pobočky colného úradu Banská Bystrica Pošta zaistili tovar, ktorý bol dovážaný z Thajska a z Hongkongu. Išlo o tri poštové zásielky, z ktorých dve si objednala firma sídliaca v Bratislave a jednu fyzická osoba z Banskej Bystrice.

Zásielka pre fyzickú osobu bola zabalená v hliníkovom obale s tlakovým uzáverom a obsahovala prášok neznámeho pôvodu. V spolupráci s Kriminálnym úradom FS bola táto látka zaslaná na analýzu. Tá odhalila, že v obálkach sa nachádza liečivo Sibutramím. Podľa vyjadrenia Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv je uvedené liečivo neznámeho pôvodu, nespĺňa požiadavky zákona č. 362/2011 Z. z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach a preto nie je možné zaručiť kvalitu, účinnosť a bezpečnosť tohto liečiva.

Dve zásielky, na ktoré podala firma sídliaca v Bratislave colné vyhlásenie, s návrhom na prepustenie tovaru do colného režimu voľný obeh, obsahovali podľa sprievodných dokladov kávu na chudnutie pod názvom „Slimming Coffee BAIAN Lishou“ v počte 144 ks balení. Z dôvodu podozrenia, že tovar môže obsahovať nepovolenú látku bola Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou v Banskej Bystrici odobratá vzorka a zaslaná na expertízu. Expertízou tejto kávy bolo zistené, že káva obsahuje nepovolenú látku Sibutramín.

Sibutramín je liečivo používané na liečbu obezity. Sibutramín zvyšuje množstvo serotonínu a noradrenalínu v mozgu. Vzostup koncentrácie neurotransmiterov v mozgu pomáha pacientom navodiť pocit sýtosti, čo pomáha znížiť príjem potravy. Na základe odporúčania Európskej liekovej agentúry bolo v roku 2010 pozastavené predpisovanie liekov s obsahom tejto účinnej látky sibutramín z dôvodu zvýšeného rizika kardiovaskulárnych komplikácií. V súčasnosti nie je v SR registrovaný žiadny liek s obsahom tejto účinnej látky.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 140 kB; nové okno]

(04. 02. 2015)