Nelegálne cigarety skončili v ohni

TRNAVA/BRATISLAVA – 22.03.2018: Pod dohľadom colníkov Colného úradu Trnava dnes v bratislavskej spaľovni zlikvidovali takmer 330 000 kusov cigariet pochádzajúcich z nelegálnych zdrojov. Škoda na spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorá by vznikla štátu uvedením tohto tovaru na trh, bola vyčíslená na 33 625 eur.

Dnes (22.03.2018) pod dohľadom trnavských colníkov v bratislavskej spaľovni rozdrvili a následne spálili takmer 330 000 kusov nelegálnych cigariet. Tovar pochádzal z viacerých záchytov. Najväčší z nich bol vlani v júni, keď počas vykonávania colného dohľadu na diaľnici D2 v Brodskom v smere z Českej republiky colníci zastavili ukrajinský dodávkový automobil. Vodičom bol 42-ročný muž ukrajinskej štátnej príslušnosti. Okrem vodiča sa vo vozidle nachádzali ešte dvaja Ukrajinci. Podľa vyjadrenia posádky vozidla smerovali z Ukrajiny do Talianska. Pri skenovaní pomocou mobilného skenovacieho zariadenia finančnej správy skener  identifikoval viaceré podozrivé miesta. Colníci tieto miesta prehľadali a našli skrýše nelegálnych cigariet označených ukrajinskými kontrolnými známkami, a to pod a za zadnými sedadlami, ako aj pod čalúnením stropu v celkovom počte 156 220 kusov cigariet.

Ďalších 102 800 kusov nelegálnych cigariet bez označenia kontrolnými známkami colníci zaistili ešte v roku 2016 na prevádzke predajne reziva v Leopoldove, v rámci medzinárodnej akcie zameranej na kontroly skladov. Zvyšné cigarety pochádzali z ďalších záchytov trnavskými colníkmi ešte z roku 2016.

Celkovo bolo dnes spálených 328 380 kusov nelegálnych cigariet, čo predstavuje 16 419 krabičiek/spotrebiteľských balení. Škoda na spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorá by vznikla štátu uvedením tohto tovaru na trh, bola  vyčíslená na 33 625 eur.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 127 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

(22. 03. 2018)