Skvalitnenie virtuálnej registračnej pokladnice

BRATISLAVA – 15. 11. 2016: Virtuálna registračná pokladnica (VRP) má za sebou rok a pol svojho fungovania. Služby tejto bezplatnej aplikácie pomáhajú pri evidovaní hotovostných platieb viac ako 26 tisíc podnikateľom na Slovensku. Finančná správa od začiatku prevádzky VRP viackrát vylepšila túto službu tak, aby zvýšila jej užívateľom komfort.

Na základe novej legislatívy sa od júla 2016 navýšil maximálny mesačný limit vydávaných pokladničných dokladov z 1 000 na 3 000. Keďže tisícky podnikateľov pracujú s VRP prostredníctvom smartphonu cez mobilnú aplikáciu, finančná správa v uplynulých mesiacoch zjednodušila prihlasovanie sa do aplikácie pomocou PIN alebo odtlačku prsta a v najnovšej verzii VRP implementovala možnosť tlače cez mobilné tlačiarne.

Podnikateľom sa v najbližších dňoch vytvorí prostredníctvom mobilných tlačiarní priestor na tlač pokladničných dokladov aj tam, kde nie je prístup do elektrickej siete. Výhodou takýchto tlačiarní je, že sú ľahké a prenosné. Nepotrebujú toner, pretože tlačia termotransferovou tlačou. Po každom pokladničnom doklade nie je ani potrebné vymieňať papier, keďže tlačia na pásku. Niektoré typy mobilných tlačiarní fungujú aj na batérie, čím sa eliminuje nevyhnutnosť prístupu k elektrickej sieti.

Pred prvým vytlačením platných dokladov odporúčame užívateľovi skontrolovať si tlač znakov použitých v zozname tovaru a služieb na neplatnom pokladničnom doklade. Niektoré mobilné tlačiarne totiž nemusia podporovať celú znakovú sadu povolenú v rámci VRP. Súčasťou tlačového výstupu mobilnej tlačiarne z VRP je pri tlači pokladničného dokladu aj QR kód, reprezentujúci unikátny identifikátor daného pokladničného dokladu. Tlač pokladničného dokladu musí zabezpečiť, aby tento QR kód bolo možné nasnímať aplikáciou Overenie pokladničného dokladu (OPD) a tak validovať obsah údajov na vytlačenom doklade s údajmi evidovanými centrálne na serveroch finančnej správy.

Mobilné tlačiarne, ktoré podporujú tlač dokladov z VRP z operačných systémov iOS i Android sú napríklad Star S220i, Star SM-T300i či BIXOLON SPP-R200II, pre Android ešte aj Zonerich AB-330M. Tlač z VRP naďalej podporujú aj tlačiarne kompatibilné s technológiou Mopria, tlačiareň jedného z výrobcov (HP, Epson, Samsung, Cannon) v modeloch, ktoré sú podporované SW ovládačom (driverom) daného výrobcu (Android) a tlačiareň kompatibilná s technológiou AirPrint (iOS).

V rámci VRP sa pripravujú aj ďalšie zmeny, o ktorých vás budete v priebehu najbližších dní informovať. Viac informácií na našom portáli - VRP.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 224 kB; nové okno]

(15. 11. 2016)