Slováci radi hazardujú

BRATISLAVA – 3.3.2017: Záujem Slovákov o hazardné hry rastie. Vyplýva to zo štatistiky prevádzkovania hazardných hier na Slovensku. Kým výška prijatých vkladov predstavovala v roku 2015 viac ako 3 miliardy eur, vlani stúpla na takmer 3,5 miliardy eur. Z toho sa odvíjal aj vyšší odvod z hazardných hier do štátneho rozpočtu.

Vývoj hazardu na Slovensku, vychádzajúc zo sumy prijatých vkladov, má rastúcu tendenciu. Za rok 2016 do všetkých hazardných hier účastníci vložili 3 453 mil. eur, čo je oproti roku 2015 zvýšenie o 417 mil. eur. Na výhrach bolo vyplatené 2 679 mil. eur, čo je oproti roku 2015 o 359 mil. eur viac. Do štátneho rozpočtu boli priamo z prevádzkovania hazardných hier v roku 2016 odvedené prostriedky vo výške 185 mil. eur, čo je o 16 mil. eur viac ako v roku 2015.

Rok

Počet prevádzok s hazardnými hrami

Prijaté vklady

Vyplatené výhry

Výťažok

Odvod do ŠR

2 322 383 966

1 763 878 177

3 036 161 313

2 320 810 543

715 350 770

169 822 149

3 453 152 741

2 679 408 278

773 744 463

185 483 376

Nárast odvodov do štátneho rozpočtu v roku 2016 v porovnaní oproti roku 2015 bol spôsobený predovšetkým nárastom odvodov z kurzových stávok a číselných lotérií. Pri kurzových stávkach, ako aj číselných lotériách sa odvod vypočítava z hernej istiny, ktorú predstavujú prijaté vklady, pri ktorých  došlo k výraznému nárastu oproti roku 2015.

Nedostatky zistené vykonanými dozormi boli operatívne odstraňované, oznamované povoľovateľom alebo riešené v správnom konaní. Za správne delikty bolo v roku 2016 uložených 55 pokút v celkovej výške 358 380 eur.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Poslaním FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac ako 2,5 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 129 kB; nové okno]

(03. 03. 2017)