Colníci zaistili syntetické drogy v zásielke z Číny

BRATISLAVA – 07. 04. 2014: Colníci z Kriminálneho úradu finančnej správy zaistili 3 kg syntetickej marihuany. Jej hodnota na čiernom trhu predstavuje cca 20 000 eur.

Zásielku zaistili colníci v bratislavskom sklade prepravnej spoločnosti. Išlo o papierovú škatuľu, v ktorej boli tri vrecká s bielym práškom. Každé z nich vážilo presne jeden kilogram. Ihneď na mieste vykonali colníci predbežný narkotest s pozitívnym výsledkom.

Následne colníci zásielku zaistili a vzorku odoslali na odbornú expertízu. Tá potvrdila, že zásielka obsahuje látku AB-Fubianca. AB-Fubianca patrí do skupiny látok, pre ktoré sa používa pojem „syntetické kanabinoidy“. Tieto látky sú pripravované preto, aby mali podobný účinok ako klasické drogy, teda v tomto prípade ako rastlinná marihuana. Väčšinou ide o modifikácie už známych „klasických drog“, kde je predpoklad, že malou zmenou známej látky získa výrobca látku s podobným účinkom, ako mala pôvodná látka.

Prípad ďalej rieši príslušný colný úrad.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 219 kB; nové okno]

(07. 04. 2014)