Útok na daňovníkov

BRATISLAVA – 01.03.2017: Portál finančnej správy skopírovali pravdepodobne podvodníci s cieľom šírenia malvéru do počítačov našich klientov. V prípade stiahnutia škodlivý softvér zablokuje dokumenty v počítači a za ich opätovné sprístupnenie žiada zaplatiť v tomto prípade cca 900 eur. Podobný útok sa môže kedykoľvek opakovať.

V súčasnosti neustále narastá počet incidentov typu phishing a pharming. Kým v minulosti boli tieto útoky namierené predovšetkým na weby bánk a iných finančných inštitúcií, včera sa do hľadáčika podvodníkov dostal aj web finančnej správy. Pri návšteve internetových stránok sa preto prosím presvedčte sa či webová stránka, na ktorej sa práve nachádzate, nie je podvodná a jej cieľom nie je získať informácie pre prístup k službám chránených menom a heslom ako sú napríklad internet banking, elektronická pošta alebo aj sociálne siete. V tejto súvislosti uvádzame niekoľko rád:

• všímajte si adresu webovej stránky, na ktorú chcete vstúpiť, stránka finančnej správy je dostupná na adrese: www.financnasprava.sk
  • v prípade, že chcete navštíviť webovú stránku, na ktorú Vám bol odkaz zaslaný prostredníctvom e-mailu, neotvárajte odkaz priamo, ale ak je to možné, prepíšte ho do poľa adresy v internetovom prehliadači,
  • všímajte si zmenu vzhľadu webovej stránky a adresu na ktorú pristupujete
  • ak na webovej stránke uvádzate citlivé informácie (napr. prihlasovacie údaje a pod.), preverte či sa používa zabezpečený protokol HTTPS (indikátor protokolu v poli adresa https://, ikonka zámku v prehliadači),
  • v prípade protokolu HTTPS si skontrolujte certifikát servera, jeho platnosť, dôveryhodnosť vydavateľa a doménu, na ktorú bol vydaný (či sa zhoduje s doménou zadanou v prehliadači),
  • udržujte svoj operačný systém a internetový prehliadač aktuálny, pravidelne aktualizujte bezpečnostné nástroje,
  • starostlivo si chráňte prihlasovacie meno a heslo, nepoužívajte slabé a ľahko odvoditeľné heslá,
  • v prípade podozrenia na podvodnú stránku kontaktujte call centrum finančnej správy 048/431 72 22, CSIRT.SK alebo orgány činné v trestnom konaní.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 140 kB; nové okno]

Bezpečný portál FSBezpečnostný certifikát PFS