V boji proti nezákonnému obchodu inšpirujeme Jordánsko

BRATISLAVA, 13.07.2018: Slovenská finančná správa je v riešeniach zameraných na boj proti nezákonnému obchodu inšpiráciou pre Jordánsko. O fungovaní informačného systému kontrolných známok na Slovensku sa prišli informovať zástupcovia Colnej správy Jordánska, ktorý chcú takýto systém spustiť aj v Jordánsku.

Colnú správu Jordánska zaujíma Informačný systém kontrolných známok (ISKZ). Podobný systém kontroly, na Slovensku pre alkohol a tabakové výrobky, chcú využiť na vybraných komoditách aj u nich. Zavedenie systému má pomôcť v boji proti nezákonnému obchodu.

Zástupcovia finančnej správy im ISKZ, ktorý funguje od októbra 2014, predstavili a vysvetlili jeho základné procesy. Ochranné prvky im ukázali priamo v Colnom laboratóriu a spôsob tlače kontrolných známok vrátane systému ich odberu zase v štátnej tlačiarni - Mincovni Kremnica.

Za takmer štyri roky od spustenia systému finančná správa vydala 1 782 418 000 kusov kontrolných známok, z toho na lieh 413 944 000 kusov a na tabak a tabakové výrobky 1 368 474 000 kusov. Systém v súčasnosti využíva 241 odberateľov kontrolných známok určených na označovanie spotrebiteľského balenia liehu a 46 odberateľov kontrolných známok určených na označovanie spotrebiteľského balenia tabaku, cigár alebo cigariek, cigariet a bezdymového tabakového výrobku.

Návštevu zaujala aj aplikácia Superkolky, ktorou finančná správa zefektívnila kontrolu trhu so spotrebiteľskými baleniami liehu a tabakových výrobkov. Prostredníctvom načítania jedinečného QR kódu alebo zadaním 12 miestneho alfanumerického jedinečného identifikačného čísla kontrolnej známky sa verejnosť môže aktívne podieľať na kontrole pravosti liehovín a tabakových výrobkov na trhu. Spotrebiteľ môže s pomocou aplikácie získať základné údaje z kontrolnej známky, napríklad odberateľa kontrolnej známky, druh liehu či tabaku a porovnať ich so skutočnosťou. V prípade, že sa produkt, ktorý sa po naskenovaní objaví na displeji, líši od skutočného produktu, môže spotrebiteľ nezrovnalosť ihneď nahlásiť finančnej správe. Finančná správa eviduje od spustenia aplikácie približne 69 300 overení.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 126 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

(13. 07. 2018)