Colníci zaistili 1000 litrov nafty označenej načerveno

NITRA – 02.05.2014: Nitrianski colníci v spolupráci s policajtmi z Kolárova zaistili 1 000 litrov minerálneho oleja zafarbeného načerveno. K zabezpečeniu minerálneho oleja (podľa predbežných analýz sa jedná o naftu) colníci pristúpili z dôvodu, že daňový subjekt nevedel preukázať pôvod a spôsob jeho nadobudnutia, ako ani skutočnosť, či za minerálny olej bola zaplatená spotrebná daň.

Colníci Colného úradu Nitra na základe oznámenia policajtov z OO PZ Kolárovo vykonali dňa 27.04.2014 v obci Kolárovo, časť Veľká Gúta, kontrolu motorového vozidla Mercedes Sprinter, pričom v ložnom priestore sa nachádzal plastový obal naplnený kvapalinou červenej farby. Podľa predbežnej analýzy bolo zistené, že s najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o naftu, a preto bol majiteľ tovaru vyzvaný, aby preukázal pôvod a spôsob nadobudnutia tovaru a to, či bola za minerálny olej zaplatená spotrebná daň. Nakoľko tieto skutočnosti preukázané neboli, colníci minerálny olej v množstve 1 000 litrov zaistili a uskladnili v sklade colného úradu. Únik na spotrebnej dani v tomto prípade predstavuje sumu viac ako 380 €. V zmysle zákona hrozí daňovému subjektu za uvedené porušenie pokuta vo výške 50% dane, najmenej však 160 € a prepadnutie tovaru. Zároveň mu však vyplýva povinnosť uhradiť vzniknutú spotrebnú daň.

Nakoľko v niektorých členských štátoch (v Nemecku, Rakúsku) je „červená“ nafta pri určenom použití napr. na vykurovanie, do pracovných strojov a pod. daňovo zvýhodnená (znížená sadzba dane), stáva sa súčasťou daňových podvodov, keď je nelegálnym spôsobom používaná ako pohonná látka v osobných či nákladných motorových prostriedkoch, a to i v iných členských štátoch EÚ.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 201 kB]

(02. 05. 2014)