Pravidelný softwarning pre nepripojených podnikateľov

BRATISLAVA, 22.10.2019: Finančná správa opätovne rozpošle do elektronických schránok na portáli finančnej správy softwarningové upozornenie podnikateľom, ktorí ešte neevidujú tržby v systéme eKasa. Takéto výzvy na čo najskoršie pripojenie sa k systému bude finančná správa do konca roka posielať pravidelne - dvakrát mesačne.

Finančná správa opätovne zasiela nepripojeným podnikateľom upozornenie (softwarning) do elektronických schránok na portáli finančnej správy. Urguje vyše 50 100 podnikateľov, u ktorých doteraz neeviduje ani jednu pripojenú virtuálnu či online registračnú pokladnicu (VRP/ORP). A to aj napriek tomu, že tieto subjekty podali žiadosť o pridelenie kódu pokladnice eKasa klient, kód im finančná správa pridelila, avšak pokladnica ešte pokladničné doklady nevydáva. Takéto upozornenia bude posielať dva razy do mesiaca.

Finančná správa chce aj takýmto spôsobom upozorniť podnikateľov, aby sa pripojili do systému čo najskôr. Vyhnú sa tak zbytočnému stresu v závere roka. Finančná správa totiž už dlhodobo upozorňuje, že personálne aj technické kapacity dodávateľov/výrobcov/distribútorov online registračných pokladníc môžu byť v tom čase výrazne obmedzené. To platí aj pre kapacity servisných technikov už aj v súčasnosti. Zároveň upozorňuje, že podnikatelia musia v eKase evidovať tržby hneď ako ju dostanú od výrobcu, dovozcu alebo distribútora.

Finančná správa neustále vyzýva podnikateľov, ktorí ešte neprešli pri evidencii tržieb na systéme eKasa, aby tak spravili čo najskôr. Aktuálne eviduje v systéme eKasa tržby už 136 118 pokladníc z približne 220 000 zaevidovaných v systéme eKasa. Aktívne pokladnice denne vydávajú vyše 4 milióny pokladničných dokladov. Celkovo finančná správa prijala v systéme eKasa od jeho zavedenia takmer 358 miliónov pokladničných dokladov.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 462 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

(22. 10. 2019)