Česi našli inšpiráciu na Slovensku

PRAHA - 26.09.2017: Česká republika spúšťa v nedeľu bločkovú lotériu. Pri jej zavádzaní sa inšpirovala aj Slovenskom. Podmienky jej fungovania predstavilo české ministerstvo financií médiám na pracovných raňajkách. Skúsenosti s bločkovou lotériou prezentovala na stretnutí v Prahe aj slovenská finančná správa.

Už aj Česi sa budú môcť zapájať do bločkovej lotérie. To, ako bude u našich susedov fungovať, predstavili 26. septembra na pracovných raňajkách s médiami minister financií ČR Ivan Pilný a námestníčka ministra financií pre oblasť daní a cla Alena Schillerová. Do celého procesu prípravy bločkovej lotérie sa aktívne zapájala aj slovenská finančná správa. O fungovaní bločkovej lotérie a skúsenostiach s jej zavádzaním na Slovensku informoval na stretnutí v Prahe generálny riaditeľ sekcie boja proti podvodom a analýzy rizík Ladislav Hanniker.

„Bločková lotéria na Slovensku funguje už od septembra 2013, sme preto veľmi radi, že môžeme byť príkladom pre našich kolegov v Českej republike. Lotéria pokladničných bločkov je totiž nepochybne jedným z účinných nástrojov v rámci komplexného programu boja proti daňovým únikom a to, že tento koncept sa teraz zavádza aj v Českej republike, to len ďalej potvrdzuje,“ vyjadril sa L. Hanniker.

„Bločková lotéria má veľký význam. Nielenže pomáha obmedziť daňové úniky na dani z príjmov a dani z pridanej hodnoty, ale je tiež účinným nástrojom na zvýšenie záujmu spotrebiteľov o vydanie pokladničných dokladov pri nákupe tovarov a služieb a zároveň pomáha šíriť osvetu, pretože spotrebiteľ si v prípade nevydania pokladničného bloku uvedomí, že konkrétny podnikateľ neodvádza dane a tým okráda nielen štát, ale aj samotného spotrebiteľa,“ dodal L. Hanniker.

Slovenská finančná správa poskytovala českým partnerom počas prípravy bločkovej lotérie praktické skúsenosti. V praxi sa napríklad podľa údajov zo spol. TIPOS ukázalo, že hráči na Slovensku preferujú skôr veľký počet nižších výhier ako malý počet veľkých výhier. Od spustenia v septembri 2013 zaregistrovali hráči do systému Národnej bločkovej lotérie už okolo 204 miliónov bločkov a spol. TIPOS na výhrach vyplatila viac ako 3,4 milióna eur. Zo štatistík spol. TIPOS vyplýva, že hráči v drvivej väčšine (až 98,22%) registrujú bločky cez internet. Do systému NBL sa doteraz zaregistrovalo viac ako 550 tisíc hráčov.

Národnú bločkovú lotériu na Slovensku prevádzkuje spol. TIPOS na základe individuálnej licencie na prevádzkovanie štátnej lotérie udelenej Ministerstvom financií SR. Bločková lotéria je progresívnym nástrojom verejnej politiky. Motivuje ľudí výhrami, aby si pri platení za tovar či služby pýtali bločky z registračných elektronických pokladníc. Zároveň má motivovať obchodníkov k štandardnému a férovému podnikateľskému správaniu.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Poslaním FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac ako 2,66 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 206 kB; nové okno]

(27. 09. 2017)