Odhalili nelegálnu výrobňu cigariet

BRATISLAVA – 21.10.2020: Kriminalisti finančnej správy odhalili nelegálnu výrobňu cigariet v Nižnej Polianke v okrese Bardejov. Zaistili tam viac ako 2,3 milióna kusov nezákonne vyrobených cigariet. Kriminálny úrad finančnej správy (KÚFS) vyčíslil únik na spotrebnej dani na približne 714 tisíc eur. Priamo pri nelegálnej výrobe zadržali desať osôb – cudzích štátnych príslušníkov.

V bývalom areáli Poľnohospodárskeho družstva v Nižnej Polianke v bardejovskom okrese odhalili kriminalisti finančnej správy v pondelok 19. októbra nelegálnu výrobňu cigariet. Pri kontrole priestorov objektu a priľahlých pozemkov našli zariadenie s príslušenstvom na rezanie, fermentovanie, sušenie tabaku, komponenty slúžiace na výrobu cigariet ako aj linku na ich výrobu. Pri akcii zaistili tri osobné motorové vozidlá, vysokozdvižný vozík a kamión. Predpokladaná hodnota týchto zariadení a komponentov predstavuje sumu 1, 2 milióna eur.

Kriminalisti finančnej správy objavili viac ako 2,3 milióna kusov nelegálnych cigariet a asi 6 tisíc kg tabaku. Únik na spotrebnej dani vypočítali približne na 714 tisíc eur. Priamo pri nelegálnej výrobe zadržali 10 osôb – štátnych príslušníkov z Lotyšska, Poľska, Bieloruska a Ukrajiny. Vyšetrovateľ finančnej správy ich obvinil zo spáchania zločinu porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru v súbehu s prečinom nepovolenej výroby liehu, tabaku a tabakových výrobkov formou spolupáchateľstva podľa Trestného zákona. V prípade dokázania viny páchateľom hrozí trest odňatia slobody na 3 až 8 rokov.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 278 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

(21. 10. 2020)