Colníci na pošte zaistili kožené výrobky z krokodíla

ŽILINA – 02. 08. 2017: Žilinskí colníci na pošte zaistili zásielku s koženými výrobkami vyrobenými z krokodíla. Balík prišiel z Thajska, ale pre chýbajúce povolenie na dovoz tovaru tohto druhu sa už k adresátovi nedostal.

Žilinskej vyclievacej pošte bola predložená na kontrolu zásielka z Thajska so 6 kusmi kožených výrobkov určená fyzickej osobe do Považskej Bystrice. Išlo o papierovú škatuľu s peňaženkami, opaskom a kľúčenkou vyrobenými z chráneného krokodíla. Na colnom vyhlásení bol deklarovaný tovar „wallet“ a uvedená hodnota 60 USD.

Žene, ktorá si zásielku objednala, boli zo strany colného úradu poskytnuté informácie o povinnostiach pri dovoze exemplárov, ktoré podliehajú zákazom a obmedzeniam. Na preukázanie colnej hodnoty tovaru predložila potvrdenie o transakcii, suma sa však niekoľko násobne odlišovala od hodnoty uvedenej vo vyhlásení.

Ku koženým veciam sa vyjadrila aj oslovená Štátna ochrana prírody SR, ktorá potvrdila, že sú vyrobené z exemplára druhu Crocodylus siamensis. Ide o druh živočícha zaradeného medzi ohrozené druhy. Pri dovoze sa vyžaduje povolenie vydané výkonným orgánom členského štátu miesta určenia, ktoré sa vzťahuje aj na výrobky z tohto zvieraťa.

Nakoľko požadovaný doklad nebol predložený, colníci zásielku zaistili. Jej obsah zrejme prepadne v prospech štátu a v budúcnosti poslúži na vzdelávacie a propagačné účely.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Poslaním FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní, ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac ako 2,5 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 126 kB; nové okno]

(02. 08. 2017)