Pozor na suveníry z dovoleniek

BRATISLAVA – 19. 6. 2017: Radi by ste si zo svojich zahraničných ciest priniesli krásny suvenír? Dajte si pozor - obchod s ohrozenými druhmi živočíchov, rastlín a výrobkov z nich je medzinárodne kontrolovaný. Môže sa teda stať, že si kúpite kabelku z hadej kože, no domov si ju neprinesiete.

Najobľúbenejšími zakázanými suvenírmi Slovákov sú koraly. Napriek tomu, že dovolenková sezóna sa ešte len rozbieha, slovenskí colníci evidujú vyše 50 kusov koralov za posledný mesiac. Za posledný polrok sa množstvo dovezených koralov z exotických krajín vyšplhalo na vyše 120 kusov. Všetky exempláre pritom pochádzali z batožín cestujúcich prilietavajúcich linkou z Dubaja.

Skôr, než si na dovolenku kúpite suvenír, overte si, či nepodlieha pod ochranu dohovoru CITES, inak Vám bude bez predloženia príslušného povolenia na colnom orgáne zaistený a za porušenie colných predpisov v takomto prípade Vám môže byť uložená sankcia – pokuta.

Colníci tak museli zaistiť aj krém s obsahom kobry kráľovskej, topánky z aligátora alebo lebku s čeľusťami vydry kráľovskej.

V súčasnosti je obchod s viac ako 900 druhmi živočíchov a rastlín úplne zakázaný a s viac ako 33 000 je pod kontrolou Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín, ktorý bol podpísaný v r. 1973 vo Washingtone, účinnosť nadobudol v r. 1975  (známy pod skratkou dohovor CITES).

Medzi takéto ohrozené druhy patria napr. opice, mačkovité šelmy, papagáje, dravce, jašterice, korytnačky, koraly, kaktusy, orchidey. Veľkú úlohu zohrávajú v nelegálnom obchode aj výrobky z ohrozených živočíchov, napr. sošky, šperky zo slonoviny, dažďové palice z kaktusov, šatky z vlny tibetskej antilopy, náramky z pancierov korytnačiek, náhrdelníky z koralov, topánky, kabelky, opasky, peňaženky z krokodílej alebo hadej kože, kožušiny z mačkovitých šeliem (tiger, leopard, jaguár), či výrobky z tradičnej čínskej medicíny (môžu obsahovať časti tiel ohrozených druhov živočíchov a rastlín – napr. nosorožca, kobry, tigra, ženšeňu). Dohovor CITES zahŕňa aj ochranu častí ohrozených exemplárov, vzťahuje sa aj na výrobky, ktoré ich obsahujú. Zoznamy nájdete na www.cites.sk.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Poslaním FS je výber daní a ciel s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac ako 2,66 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

Dokument:

(19. 06. 2017)