Čučoriedkový likér na odpočívadle

ŽILINA – 23.08.2019: Príslušníci finančnej správy z Colného úradu Žilina zabezpečili fľašky s názvom „Likér čučoriedka“, ktoré bez povolenia a platných kontrolných známok predávali na odpočívadle na hlavnej trase z Ružomberka do Žiliny.

Pri kontrolnej akcii na odstavnom parkovisku pri ceste medzi Ružomberkom a Žilinou odhalili príslušníci finančnej správy osobu ponúkajúcu na predaj „Likér čučoriedka“. Nápoj balený v 0,5-litrových fľašiach sa nachádzal na stolíku a v odstavenom motorovom vozidle.

Predajca uviedol, že likér mu dodáva známy, ktorý ho aj vyrába. Má obsahovať cukor, rum a čučoriedky. Tovar však nebol označený kontrolnými známkami a chýbali aj potrebné doklady. Službukonajúca hliadka tak musela nájdené fľašky s alkoholom zabezpečiť. Odoslala ich do colného laboratória na odbornú expertízu, ktorá má presne identifikovať zloženie tovaru.

Príslušníci finančnej správy z Colného úradu Žilina upozorňujú ľudí, aby boli opatrní pri kúpe takéhoto tovaru. Keďže výroba tohto alkoholu nie je pod kontrolou kompetentných orgánov, jeho konzumácia môže predstavovať zdravotné riziká.

Alkohol v kombinácii s ovocím patrí medzi obľúbenú špecialitu. Na trhu sa vyskytujú aj nápoje podobné čučoriedkovému likéru pod názvami ako „Trnkovica“, „Brusnicovica“ a ďalšie. Na výrobu a predaj tejto liehoviny je však okrem schválení iných úradov potrebné tiež povolenie z príslušného colného úradu.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 127 kB; nové okno]

Informácia: K tlačovej správe prislúcha tiež fotogaléria

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

(23. 08. 2019)