Finančná správa zasahuje pre daňové úniky a podvodné konanie

BRATISLAVA, 08.07.2020: Finančná správa vykonáva v týchto dňoch akciu s názvom Jastrab. Zameraná je na firmy, ktoré sú podozrivé z porušovania daňových predpisov v oblasti dane z pridanej hodnoty (DPH). Finančná správa upozorňuje, že takéto podvody vidí. Aktuálne identifikovala takmer 40 daňových subjektov, ktoré sú podozrivé z podvodného konania a daňových únikov. Zaisťuje doklady po celom Slovensku.

Finančná správa rozbehla celoslovenskú akciu s názvom Jastrab. Zamerala sa na 36 daňových subjektov z troch reťazcov, pri ktorých identifikovali príslušníci finančnej správy na základe dát z analytických systémov daňový únik na DPH. Finančná správa pri kontrolovaných daňových subjektoch identifikovala rizikovú DPH, a teda podvodné konanie až vo výške viac ako 1 263 000 eur.

Do akcie sú zapojené všetky daňové úrady ako aj Kriminálny úrad finančnej správy. Príslušníci finančnej správy vykonávajú miestne zisťovania a zaisťujú potrebné doklady a účtovníctvo. Po vykonaní všetkých miestnych zisťovaní, za účelom základného zistenia skutkového stavu a vyzbierania dokladov, bude nasledovať ďalšia fáza. Po analýze dokladov budú otvorené daňové kontroly.

O výsledkoch akcie bude finančná správa informovať.

Tabuľka: Regionálne rozmiestnenie kontrolovaných spoločností:

Miestne príslušný DÚ

Počet preverovaných   daňových subjektov

Banská Bystrica

Bratislava 14

Košice

Nitra 6

Prešov

Trenčín

Trnava

Žilina

VHS