Daňové podvody pri tabaku, ale aj pri známej sieti potravín

BRATISLAVA, 05.06.2019 - Finančná správa odhalila podvody na dani z pridanej hodnoty a spotrebných daniach. V oblasti nelegálnej výroby a predaja tabakových výrobkov v posledných dňoch dosiahla výrazne úspechy. Veľké podvody a snahy obchádzať zákon identifikovala aj pri jednej známej sieti potravín. O prípadoch informovala prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová a riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó.

„Úlohou finančnej správy je úspešný výber daní a cla a boj proti daňovým podvodom. Vo výbere daní sa nám darí, plnenie mesačného rozpočtu je na úrovni 100,4%. Skutočné daňové príjmy sú o 17 mil. eur vyššie ako rozpočtované. Finančná správa si však môže pripísať aj ďalšie úspechy, a to v boji proti podvodom na spotrebnej dani (SPD) a dani z pridanej hodnoty (DPH),“ informovala prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová.

Wittenbergerová upozornila na úspechy pri odhaľovaní nelegálneho obchodu s tabakom a cigaretami. Za posledné dva mesiace sa finančnej správe podarilo odhaliť nelegálne cigarety, tabak a výrobne cigariet. Pri akciách zaistili kriminalisti z Kriminálneho úradu finančnej správy spolu 24 miliónov kusov cigariet, 16,5 tony tabaku, výrobnú linku a komponenty na výrobu cigariet. „Len uplynulú sobotu sa nám podarilo zaistiť sklad v Košiciach, v ktorom boli naskladnené cigarety pre trh Veľkej Británie. Okrem takmer 14 mil. cigariet sme zaistili aj komponenty na výrobu cigariet. Škoda na SPD je vyčíslená na 1,4 mil. eur,“ doplnila prezidentka finančnej správy.

Riaditeľ Kriminálneho úradu Ľudovít Makó zase informoval, že v prípade podvodov na DPH odhalila finančná správa jeden známy obchodný reťazec. Ten mal podľa doterajších zistení krátiť daň. „Momentálne sme na úrovni škôd na DPH vo výške 1,8 mil. eur, suma sa po daňových kontrolách zaisteného účtovníctva môže ešte navýšiť,“ povedal Makó. Firmu podľa jeho slov podozrievajú z úmyselného obchádzania platenia DPH opakovanými procesmi zakladania nových obchodných spoločností a podávaním žiadostí o registráciu na DPH. Preverované spoločnosti sú podozrivé z trestného činu skrátenia dane a poistného. V prípade preukázania viny hrozí im zástupcom trestná sadzba vo výške 7-12 rokov.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 183 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

(05. 06. 2019)