Drogy ukryté v palivovej nádrži

ŽILINA – 24.07.2020: Na jednej z oravských cestných komunikácií pri vykonávaní colných kontrol zastavili príslušníci finančnej správy vozidlo s poľským evidenčným číslom. Našli v ňom drogy ukryté v palivovej nádrži.

V čase, keď príslušníci finančnej správy na Orave kontrolovali prevážaný tovar v dopravných prostriedkoch, stopli osobné vozidlo prichádzajúce z Poľska. Okrem vodiča sa v ňom viezol aj spolujazdec. Na otázku, či prepravujú niečo, čo podlieha colným alebo daňovým predpisom odpovedali, že nie. Počas celej doby však boli nervózni.

Za ich prítomnosti službukonajúca hliadka skontrolovala priestory vozidla, pričom na miesta, ktoré sa nedajú preskúmať vizuálne, použila špeciálny prístroj – endoskop. Po  otvorení poklopu uzáveru na tankovanie paliva hliadka našla pri zátke palivovej nádrže ukryté jedno väčšie vrecko prelepené hnedou lepiacou páskou a druhé priesvitné vrecko s neznámym obsahom rastlinnej látky. Vtedy sa vodič priznal, že v obaloch je marihuana a patrí jemu.

Príslušníci finančnej správy privolali políciu, ktorá si osoby aj tovar prevzala na ďalšie konanie.

Hovorkyňa KR PZ V Žiline mjr. Mgr. JUDr. Janka Balogová k prípadu uviedla, že „vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Dolnom Kubíne obvinil 30 ročného občana Poľskej republiky zo zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok. Obvinený muž bol dňa 27. júna zastavený na vozidle Audi A4, pričom vo vozidle neoprávnene prechovával dva balíčky s marihuanou o celkovej hmotnosti 15,974 gramov. Podľa predbežnej kriminalistickej expertízy z uvedeného množstva by bolo možné pripraviť najmenej 92 bežných jednotlivých dávok drogy. Vyšetrovateľ spracoval podnet na jeho vzatie do väzby.“

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 129 kB; nové okno]

Informácia: K tlačovej správe prislúcha tiež fotogaléria

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

(24. 07. 2020)