Na čerpacej stanici opäť predávali falošnú naftu

ŽILINA – 26. 05. 2015: Zákazníci v žilinskom regióne opäť nevedomky tankovali do motorových vozidiel namiesto motorovej nafty vykurovacie alebo  mazacie oleje. Preukázali to expertízy vzoriek, ktoré viackrát odobrali žilinskí colníci na vytipovanej čerpacej stanici.

Colný úrad uznal majiteľa čerpacej stanice zo žilinského regiónu zodpovedným za to, že z výdajných stojanoch určených na naftu v minulosti opakovane predával svojim zákazníkom iný tovar ako deklaroval. Keď pred vyše dvoma rokmi odobrali colníci z výdajných stojanov vzorky, odborná expertíza preukázala, že namiesto nafty sa v nich nachádzajú vykurovacie oleje. Odvtedy sa na čerpačke vykonali aj ďalšie kontroly s cieľom zistiť, či došlo k náprave. A výsledok? Situácia z vlaňajšieho obdobia sa ešte niekoľkokrát zopakovala a preukázalo sa, že odberatelia zo stojanov určených pre naftu do vozidiel znovu tankovali vykurovacie alebo mazacie oleje, veľmi sa približujúce svojim zložením motorovej nafte.

Majiteľ čerpacej stanice spôsobil svojím konaním škodu štátu aj zákazníkom, ktorým mohli tieto oleje použité ako pohonná látka poškodiť motory áut. Finančné rozdiely vo výške 11 169 eur vzniknuté na spotrebnej dani nesprávnym uvádzaním rôznych druhov olejov namiesto motorovej nafty si musí doplatiť. Neminie ho ani mastná pokuta.

Dnes už má v prenájme problematickú čerpaciu stanicu nový prevádzkovateľ. Zarážajúce je, že aj u neho sa už colníci stihli presvedčiť o tom, že pokračuje v šľapajach svojho predchodcu. Nafta, ktorú predával svojim zákazníkom, nespĺňala stanovené normy pre tento druh tovaru. Potvrdili to najčerstvejšie výsledky z expertízy, ktorej sa pohonná látka odobratá zo stojana podrobila. Colníci už vyvodzujú za preukázané nedostatky opatrenia a preverujú viacero porušení zákona. Pridá sa k nim aj ďalší fakt, zistený predaj nafty bez platného povolenia na distribúciu, za čo mu tiež hrozí pokuta, tentoraz vo výške 10 000 eur.

Žilinskí colníci naďalej pokračujú v odhaľovaní nekalých praktík niektorých podnikateľov, ktorí sa snažia na úkor motoristov zbohatnúť predajom nekvalitného paliva zdaneného nižšou sadzbou dane určeného zväčša len na vykurovacie účely.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 199 kB; nové okno]

(26. 05. 2015)