Colníci zaistili falzifikáty visiacich zámkov

NITRA – 09. 07. 2014: Nitrianski colníci počas víkendu pri svojej kontrole zaistili nielen fejky dámskej letnej obuvi, ale aj 126 kusov visiacich zámkov známej značky, ktoré už na prvý pohľad vykazovali znaky falzifikátov. Osobám, ktoré uvedený tovar uvádzali na trh, hrozí za porušenie predpisov v oblasti práv duševného vlastníctva prepadnutie tovaru a pokuta.

Colníci počas kontroly zameranej na porušovanie práv duševného vlastníctva zistili v jednom z nitrianskych supermarketov, že predávané visiace zámky s označením TOKOZ a TAKAZ sú svojim označením a vyhotovením ľahko zameniteľné s výrobkami známeho českého výrobcu a distribútora visiacich zámkov. U tohto tovaru vzniklo podozrenie z porušenia práv duševného vlastníctva a colníci ho predajcovi, (živnostníkovi z Prievidze) zaistili.

Nitrianski colníci zadržali fejky aj v predajni obchodnej spoločnosti v Šali. Tam na základe podnetu oprávnenej osoby zaistili všetkých 63 párov dámskej letnej obuvi, ktoré sa v tom čase nachádzali v predajni.

Ak sa držiteľ tovaru, v týchto prípadoch predajca, a oprávnená osoba dohodnú – bude tovar zničený pod colným dohľadom. Inak bude musieť o osude tovaru rozhodnúť príslušný súd a to na základe podnetu držiteľa práva. Zaistený tovar podozrivý z obchádzania predpisov o duševnom vlastníctve bude počas tejto doby uskladnený pod dohľadom colníkov. V obidvoch prípadoch hrozí predajcom pokuta až do výšky 3 319,39 eur.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 272kB]

(09. 07. 2014)