Nitrianski colníci zaistili ďalšie „fejky“

NITRA – 24.04.2017: Nitrianski colníci v prvom štvrťroku 2017 zaistili a neprepustili na trh EÚ už viac ako 9 000 kusov falšovaného tovaru. Podľa predbežných odhadov by výrobcom originálov týchto výrobkov  predajom falzifikátov vznikla škoda prevyšujúca 200 tisíc eur.

Nitrianski colníci odhalili v 1. štvťroku 2017 pri kontrolách zameraných na boj proti obchodovaniu s falošným a pirátskym tovarom 21 subjektov porušujúcich niektoré práva duševného vlastníctva. V kamenných predajniach, skladových priestoroch a vo vozidlách pri cestných kontrolách dohromady zaistili 1011 párov obuvi, 289 odevných výrobkov, 149 kusov batohov a tiež 421 balení pracieho prostriedku
a 7200 kusov kozmetiky. Vo všetkých prípadoch bola spochybnená originalita a vzniklo podozrenie, že ide
o tovar porušujúci práva majiteľov ochrannej známky a dizajnu. Pri záchytoch sa colníci najviac stretávajú so značkami Adidas, Nike, Tommy Hilfiger, PUMA, Burberry, Louis Vuitton, ale aj ARIEL či Scholl.

Majiteľom ochranných známok by predajom falzifikátov vznikla škoda presahujúca 200 000 eur. Doba, kedy sa falšovatelia zameriavali hlavne na oblečenie svetových značiek a hodinky, je už preč. Teraz sa bohužiaľ stretávame s tým, že sú napodobňované aj veci bežnej domácej spotreby ako napríklad kozmetické, čistiace či pracie prostriedky. Osobe, ktorá porušila Zákon o presadzovaní práv duševného vlastníctva colnými orgánmi, môže uložiť colný úrad pokutu od 3 000 eur do 67 000 eur podľa závažnosti a druhu porušenia, vrátane sankcie prepadnutia tovaru v prospech štátu. Za opakované porušenie môže uložiť colný úrad pokutu až do výšky 135 000 eur “ informoval hovorca Colného úradu Nitra Stanislav Pacher.

Najfalšovanejším druhom tovaru na svete ale aj v SR je obuv, táto problematika sa však týka aj súčiastok do motorových vozidiel, ktoré sa rozpadávajú, farmaceutík, ktoré spôsobujú choroby, hračiek, ktoré ohrozujú životy detí, či kojeneckých mliek v prášku, ktoré novorodencom neposkytujú žiadnu výživu. Pirátske
a falšované tovary zvyčajne vyrábajú anonymné subjekty, ktoré nerešpektujú požiadavky na ochranu zdravia, bezpečnosť a kvalitu, a po zakúpení tovaru neposkytujú žiadnu pomoc, záruku, návody na používanie a pod.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Poslaním FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac ako 2,5 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 204 kB; nové okno]

(24. 04. 2017)