V boji proti daňovým podvodom inšpirujeme Gruzínsko

TBILISI/BRATISLAVA, 29.05.2018: Prezident finančnej správy František Imrecze sa v Tbilisi stretol s gruzínskym ministrom financií Mamukom Bakhtadzem. Témou stretnutia bola najmä spolupráca v boji proti daňovým podvodom, ale aj elektronizácia služieb. Stretnutie sa uskutočnilo v rámci zasadnutia Výkonného výboru IOTA (Európska organizácia daňových správ).

Bratislava sa už o necelý mesiac stane hlavným mestom daniarov. Finančná správa organizuje v dňoch 25.6. - 27.6.2018 Valné zhromaždenie Európskej organizácie daňových správ (IOTA). Posledné odborné prípravy a programové otázky riešil Výkonný výbor IOTA na zasadnutí v Tbilisi pod vedením prezidenta finančnej správy a zároveň prezidenta IOTA Františka Imreczeho.

Bratislava bude hostiť 200 predstaviteľov daňových správ zo 44 členských krajín IOTA. Medzi nimi budú aj minister financií Gruzínska, minister pre dane Azerbajdžanu, štátny tajomník Ministerstva financií Poľskej republiky, ako aj ďalší šéfovia finančných správ. Hovoriť sa bude o vplyve digitalizácie na transformáciu daňových správ. Hlavným mottom bratislavskej konferencie je „From thinking digital to being digital“ (Nielen mysli digitálne, ale konaj digitálne).

Pri príležitosti návštevy Gruzínska sa prezident finančnej správy František Imrecze stretol aj s gruzínskym ministrom financií Mamukom Bakhtadzem. Gruzínsko má záujem o naše skúsenosti a nástroje v boji proti daňovým podvodom na dani z pridanej hodnoty (DPH). Slovensko tak môže byť v tomto smere pre Gruzínsko inšpiráciou. Najväčší vplyv na náš efektívny boj proti daňovým podvodom malo napríklad zriadenie daňovej kobry, zavedenie kontrolného výkazu DPH, obmedzenie platieb v hotovosti či spustenie virtuálnej registračnej pokladnice a ďalšie z desiatok opatrení z akčných plánov boja proti podvodom od roku 2012.

„Máme najefektívnejší výber DPH od roku 2005. Efektívna daňová sadzba bola v poslednom kvartáli 2017 na úrovni 15,8%. Naposledy bola takáto efektivita výberu DPH v treťom kvartáli 2005. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovým podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 mld. eur,“ informoval prezident finančnej správy František Imrecze.

Prezident informoval gruzínskeho ministra financií aj o aktuálne pripravovaných projektoch finančnej správy na Slovensku, pričom zdôraznil záujem na rozširovaní elektronickej komunikácie a zmeny finančnej správy na Slovensku na modernú elektronizovanú a bezpapierovú inštitúciu.

„V Gruzínsku je elektronizácia procesov na vysokej úrovni. Gruzínsko zjednocuje procesy v súvislosti s elektronizáciou svojej finančnej správy, redukuje počet formulárov tým, že ich v procese elektronizácie zlučuje, čím znižuje záťaž pre daňovníkov. Gruzínsko tak môže byť pre nás veľkou inšpiráciou pri elektronizácii služieb,“ vyjadril sa po stretnutí prezident finančnej správy František Imrecze.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 211 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

(29. 05. 2018)