Halucinogénne huby a iné drogy v balíkoch zo zahraničia

ŽILINA – 11.01.2023: Žilinskí príslušníci finančnej správy za minulý rok zachytili počas kontrolných akcií 21 prípadov, pri ktorých odhalili výskyt omamných a psychotropných látok. Najviac ich bolo v poštových zásielkach zo zahraničia.

Žilinskí príslušníci finančnej správy v rámci kontrol zameraných na odhaľovanie tovaru, pri ktorom dochádza k porušovaniu colných a daňových predpisov, zvyknú nájsť aj drogy. Ani minulý rok nebol výnimkou. Spolu so služobnými psami ich odhalili v úkrytoch vozidiel aj v príručnej batožine cestujúceho vo vlaku, ale najčastejšie boli zistené v balíkoch prichádzajúcich z tretích krajín.

Kým pred niekoľkými rokmi zachytili príslušníci finančnej správy výskyt len marihuany a pervitínu, minulý rok priniesol bohatšiu rozmanitosť odhalených drog. Napríklad sušenú rastlinu, ktorú našli vloženú v plastovom vrecku v jednom z balíkov z Veľkej Británie. Podľa dokladov malo ísť o korenie. Keď však z nej odobrali vzorky a prešla expertízou, ukázalo sa, že ide o hubu lysohlávky známej svojimi halucinogénnymi účinkami.

Inú poštovú zásielku vyhodnotil narkotest s pozitívnym výsledkom, tentokrát na kokaín. Išlo o biely prášok vo vrecúšku odoslaný z rovnakej krajiny.

Mobilné hliadky finančnej správy, ktoré vykonávajú kontrolu na cestách, sa zase stretli s vynaliezavosťou ľudí. Za pomoci služobného psa odhalili zelenú sušinu napríklad pod plastovým krytom vo vnútri reproduktora. U ďalších našli zakázaný tovar v lakťovej opierke, batožinovom priestore, v batohu alebo vo vrecku bundy. Jedna cestujúca prepravovala guličku z alobalu s bielou kryštalickou látkou v kabelke.

Všetky tieto objavené látky, u ktorých mali príslušníci finančnej správy podozrenie, že patria medzi omamné a psychotropné, skončili v rukách polície.

Dokument:

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

(11. 01. 2023)