Na pošte zadržali kávu s extraktom z chráneného kaktusu

ŽILINA – 21. 09. 2023: Na vyclievacej pošte v Žiline zadržali príslušníci finančnej správy balík z Thajska obsahujúci 525 balení kávy. Dôvodom bol extrakt z chráneného kaktusu, ktorý sa v káve nachádzal. Príjemca tovar dovážal bez potrebných povolení.

V balíku, ktorý odoslal na Slovensko obchodník z Thajska, boli stovky balení kávy. Niektoré z nich mali priamo na obale uvedené, že obsahujú kaktusový extrakt, ďalšie boli bez tohto popisu.

Príslušníci finančnej správy, ktorí preclievali zásielku na pošte v Žiline, zo sprievodných dokumentov zistili, že výťažok z chránenej rastliny sa nachádza vo všetkých baleniach. Ako vyplynulo z odborných stanovísk, extrakt obsiahnutý v káve pochádzal z koreňov umelo vypestovaných exemplárov z druhu Opuntia ficus – indica, ktoré sa do Thajska dostali z Číny.

Tento druh rastliny je z dôvodu ochrany ohrozených druhov zaradený do tzv. Dohovoru CITES. Preto pri colnom konaní kontrolóri vyžadovali od príjemcu tovaru z Rajeckých Teplíc, aby predložil potrebné povolenia. Keďže ich nemal, zásielku v hodnote cca 266 Eur nemohli prepustiť.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 127 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

(21. 09. 2023)