Každá tretia prevádzka porušila predpisy

ŽILINA – 22. 10. 2014: Za prvých deväť mesiacov tohto roka vykonali žilinskí colníci 1559 kontrol v prevádzkach, kde podnikatelia predávali tovar alebo poskytovali služby. Zamerali sa na dodržiavanie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice. Každá tretia prevádzka porušila predpisy a uložené pokuty už presiahli 133 600 eur.

Podnikatelia, u ktorých kontrolóri zistia, že nepoužili ERP, vlastným zavinením ju vyradili z prevádzky, použili neregistrovanú pokladnicu alebo neodovzdali zákazníkovi paragón, riskujú pokutu a v horšom prípade aj zrušenie živnosti. Podobne sú na tom, aj keď zmenia údaje v elektronickej registračnej pokladnici, v kontrolnom zázname alebo po zrušení certifikátu neukončia prevádzku ERP. Obchodníci týmto spôsobom krátia tržby a dane buď neodvádzajú vôbec alebo len čiastočne, čím pripravujú štátny rozpočet o nemalé peniaze.

Práve to sú dôvody, pre ktoré sa musia neraz podrobiť aj opakovaným kontrolám zo strany colných a daňových úradov. Len počas minulého mesiaca navštívili žilinskí colníci 272 predajcov a nechýbali ani na trhoviskách a jarmokoch. A ako dopadli kontroly na dodržiavanie predpisov o používaní elektronickej registračnej pokladnice? Tretina kontrolovaných prevádzok porušila pravidlá!

Zákon o používaní ERP je prísny. Najnižšiu, 50-eurovú pokutu nariaďuje uložiť za chýbajúce vyobrazenie pokladničného dokladu na predajnom mieste. Naopak najvyššiu sankciu, až 40 000 eur, zaplatí podnikateľ, ak poruší zákaz predávať tovar alebo poskytovať službu na predajnom mieste. A tento prešľap ho môže pripraviť aj o živnostenské oprávnenie. Najčastejšie sú podnikatelia pokutovaní za nepoužívanie elektronickej pokladnice alebo za nevydávanie pokladničného dokladu. Pri opakovanom porušení sa často uplatňovaná 330-eurová pokuta ešte zdvojnásobí.

Výsledky kontrol zaznamenávajú oproti predchádzajúcim mesiacom väčšiu disciplinovanosť živnostníkov, ale nájdu sa aj takí, ktorých sankcia doteraz neprinútila urobiť nápravu. Najväčším chronickým porušovateľom predpisov minulého mesiaca je obchodník z okresu Tvrdošín. Za nezaevidovanie prijatej tržby do pokladnice a nevydanie pokladničného dokladu musí zaplatiť pokutu až 2000 eur.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 141 kB]

(22. 10. 2014)