Úspešná akcia „Kľak“

BRATISLAVA – 31.08.2021: Príslušníkom Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) sa opäť podarilo zaistiť stovky tisíc nelegálnych kusov cigarety a vyše 279 kilogramov tabaku. V meste Prievidza ich zadržaný páchateľ predával bez platných kontrolných známok a príslušného povolenia. Štátu tak spôsobil škodu na spotrebnej dani vo výške 48.370,89 eura. Za toto konanie mu hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Kriminalisti finančnej správy majú za sebou ďalšiu úspešnú akciu. Pod krycím názvom Kľak zasahovali v meste Prievidza, kde zadržali jedného muža, ktorý obchodoval s nelegálnymi cigaretami a tabakom. Počas domovej prehliadky a prehliadky iných pozemkov a priestorov zaistili príslušníci KÚFS 197 tisíc kusov cigariet a vyše 279 kilogramov tabaku rôznych značiek ako napríklad Malboro, Rothmans, či Coloseum Virkins, a to bez platných kontrolných známok. Tým došlo ku škode na spotrebnej dani z tabakových výrobkov vo výške 48.370,89 eura, ktorá je príjmom štátneho rozpočtu.

Zadržaný mal vo svojej prevádzke k priamemu predaju len malé množstvo nelegálnych cigariet a tabaku, ktoré priebežne dopĺňal zo skladu umiestneného v pivničných priestoroch patriacich k jeho bytu. Zásoby mal priebežne dopĺňať od rôznych dodávateľov, ktorých mená zadržaný nevedel uviesť.

Obvinený bol na základe podnetu a podaním návrhu vyšetrovateľa KÚFS vzatý do väzby rozhodnutím Okresného súdu v Prievidzi. Bude tak väzobne stíhaný.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

(31. 08. 2021)