Pokračujúce kontroly obchodov s čínskym tovarom

BRATISLAVA, 01.03.2019: Kriminalisti z Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) opätovne kontrolovali obchody s čínskym tovarom. Tento raz sa zamerali na 12 spoločností z Bratislavy. Predbežnú škodu na dani z pridanej hodnoty vyčíslili na 800 000 eur.

Finančná správa pokračuje v kontrolách predajní čínskeho tovaru. Najnovšie zaistili kriminalisti z KÚFS účtovníctvo 12-tim spoločnostiam z Bratislavy. Skúsenosti z týchto kontrol jednoznačne dokazujú, že niektorí obchodníci sa snažia umelo si znížiť vlastnú daňovú povinnosť. Skúšajú to viacerými spôsobmi – zaradia do svojho účtovníctva faktúry od takých dodávateľov, ktorí sú nekontaktní, alebo od takých, ktorým správca dane zrušil registráciu na DPH z úradnej moci, nepriznávajú tržby, platby za nákupy tovarov realizujú prevažne v hotovosti, robia podvody s elektronickými registračnými pokladnicami či evidujú v účtovníctve pokladničné doklady za tovary, ktoré nesúvisia s predmetom ich podnikania.

Kriminalisti zaistili 12-tim spoločnostiam účtovníctvo, ktoré momentálne analyzujú. Predbežne vyčíslili škodu na približne 800 000 eur. Konateľom spoločnosti hrozí v prípade dokázania viny za spáchanie trestného činu skrátenia dane a poistného (daňového podvodu podľa § 276 ods. 4 Trestného zákona) trest odňatia slobody vo výške sedem až dvanásť rokov.

Kontroly prevádzok s čínskym textilom, obuvou a rozličným tovarom podniká KÚFS pravidelne, od októbra 2018 v koordinovaných väčších akciách. Cieľom je odhaliť podvody pri krátení daní.  Kontroly budú pokračovať.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 462 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

(01. 03. 2019)