Kontroly elektronických registračných pokladníc

PREŠOV - 11.02.2014: Prešovskí colníci skontrolovali v roku 2013 vo svojom regióne takmer 1 200 elektronických registračných pokladníc. Podnety im nahlásili aj samotní občania, ktorým sa nepodarilo zaregistrovať svoje bločky do Národnej bločkovej lotérie.

Colníci počas roka vykonávali kontrolné nákupy aby zistili, či jednotlivé prevádzky riadne evidujú platby prijaté od zákazníkov a či im následne vydajú aj pokladničný doklad, ktorý musí spĺňať náležitosti zákona. Okrem pokladničných dokladov sa colníci zamerali aj na dodržiavanie ustanovení zákonov o spotrebných daniach a zákona o ochrane práv duševného vlastníctva.

V roku 2013 vykonali v prešovskom regióne takýmto spôsobom 1 172 kontrol, pričom porušenie zákona bolo zistené v 444 prípadoch. Najčastejším porušením zákona zo strany obchodníkov bolo nezaevidovanie tržby v pokladnici či nevydanie pokladničného dokladu (za nevydanie dokladu hrozí sankcia vo výške 330 až 3 300 eur, pri opakovanom porušení až 6 600 eur). Colníci sa v praxi stretli aj s tým, že na prevádzke sa nenachádzala žiadna registračná pokladnica.

V niektorých prípadoch boli colníci pri kontrolných akciách v reštauračných zariadeniach zo strany podnapitých osôb fyzicky napadnutí. Takéto konanie sa kvalifikuje ako útok na verejného činiteľa, pričom útočníkovi hrozí trestná sadzba od 1 do 5 rokov.

V súvislosti s registračnými pokladnicami vykonávali colníci koncom minulého roka aj tzv. validáciu údajov z pokladničných dokladov. Ide o skontrolovanie správnosti údajov na výherných pokladničných dokladoch. V prešovskom regióne takto vykonali kontrolu v 22 prevádzkach, z ktorých pochádzali výherné bločky. Podľa pravidiel Národnej bločkovej lotérie sú colníci povinní skontrolovať správnosť údajov do 48 hodín.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 198 kB]

(11. 02. 2014)