Záchyt tisícok neoznačených cigariet

BRATISLAVA/ MICHALOVCE, 11.02.2019: Príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS)   vykonali dnes tri domové prehliadky v obci Blatné Remety, okres Michalovce. Počas kontrolnej akcie našli  93 706 kusov cigariet, ktoré neboli označené platnou slovenskou kontrolnou známkou. Celkový finančný únik za predmetné množstvo cigariet predstavuje čiastku takmer 14 tisíc eur.

Colníci z KÚFS zasahovali dnes na východe Slovenska. Pri domových prehliadkach v obci Blatné Remety zaistili 93 706 kusov cigariet, t.. j. 468 kartónov a 37 druhov spotrebiteľských balení rôznych značiek. Našli tiež finančnú hotovosť 84 600 eur. Celkový finančný únik za predmetné množstvo cigariet predstavuje 13 656,25 eur.

V uvedenom prípade vzniklo podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru. Vyšetrovateľ KÚFS vykonal potrebné úkony, začal trestné stíhanie a zadržal dve podozrivé osoby. V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody od 1 do 5 rokov. Spotrebiteľské balenia cigariet boli odovzdané správcovi dane, Colnému úradu Michalovce za účelom ich zabezpečenia a následného uskladnenia.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

(12. 02. 2019)