Akcia Kuriér odhalila ďalšie nelegálne cigarety

BRATISLAVA – 01.04.2022: Kriminálny úrad finančnej správy (KÚFS) odhalil v Nitrianskom kraji ďalších pašerákov cigariet. V rámci akcie Kuriér zadržali kriminalisti FS až 42 osôb, z toho päť je v súčasnosti väzobne stíhaných. Predbežne vyčíslená škoda na úniku spotrebnej dane z tabakových výrobkov dosiahla 3,3 milióna eur.

Ozbrojení príslušníci KÚFS so súhlasom krajského prokurátora vykonali vo februári tohto roka v Nových Zámkoch a v obci Topoľníky dve rozsiahle prehliadky, počas ktorých sa im podarilo odhaliť ďalších nelegálny biznis s cigaretami. Počas prehliadky prvej priemyselnej haly zaistili kartónové škatule s obsahom hnedožltej hmoty so zápachom po tabaku v celkovom množstve  16,8 tony a vyše 4,4 milióna kusov cigariet rôznych značiek. Okrem toho zaistili aj kompletné technologické zariadenie na spracovanie tabaku a výrobu cigariet, rušičku signálu, či nepodarky z výroby cigariet.

Vyplatila sa aj prehliadka druhej priemyselnej haly v obci Topoľníky. Kriminalisti finančnej správy počas nej zaistili kamión so 495 tisíc kusmi cigariet bez označenia platnou kontrolnou známkou v SR. V obidvoch prípadoch pritom vyšetrovanie ukázalo, že ani jeden zo skladov nebol registrovaný podľa zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov. Predbežná škoda, ktorú mali páchatelia spôsobiť štátu, bola vyčíslená na 3,3 milióna eur.

KÚFS počas akcie zadržal celkovo 42 osôb, z toho 8 bolo obvinených a 5 je v súčasnosti väzobne stíhaných. Páchatelia sú podozriví zo spáchania zločinu porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru v súbehu s prečinom nepovolenej výroby liehu, tabaku a tabakových výrobkov. V prípade dokázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody od 3 do 8 rokov.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

(01. 04. 2022)