Akcia Kuriér odhalila nelegálny tabak za 1,1 milióna eur

BRATISLAVA – 27.09.2021: Ozbrojení príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy majú za sebou ďalšiu úspešnú akciu. Pri zásahu pod krycím názvom Kuriér zaistili vyše 12 ton tabaku a zadržali tri osoby, ktorým za nelegálnu činnosť hrozí trest odňatia slobody na tri až 8 rokov. Predpokladaný únik na spotrebnej dani z tabaku bol vyčíslený na 1,1 milióna eur.

Kriminálny úrad finančnej správy má za sebou ďalšiu úspešnú akciu, vďaka ktorej sa podarilo uchrániť štátny rozpočet pred ďalšími možnými únikmi na spotrebnej dani z tabakových výrobkov. V rámci akcie Kuriér vykonali kriminalisti finančnej správy minulý týždeň kontrolu skladových priestorov v okrese Komárno aj v spolupráci s Colným úradom Nitra. Počas kontroly objektu našli kartónové krabice s obsahom tabakovej suroviny a technologické zariadenie na spracovanie a sušenie tabaku. Celkovo sa v objekte nachádzalo 12,3 tony tabakovej suroviny, pričom s ňou páchatelia nakladali  v rozpore so zákonom o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, čím štátu vznikla škoda na spotrebnej dani vo výške 1,1 milióna eur.

Kriminálny úrad finančnej správy zadržal počas akcie tri osoby moldavskej rumunskej a ukrajinskej národnosti v miestnom lesíku. V súčasnosti sú obvinení z porušovania predpisov o štátnych technických opatreniach na označovanie tovaru, ako aj z nepovolenej výroby liehu, tabaku a tabakových výrobkov. Všetkým páchateľom hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na tri až osem rokov.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 123 kB; nové okno]

Informácia: K tlačovej správe prislúcha tiež fotogaléria

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

(27. 09. 2021)