Z letiska v Jasnej už možno lietať aj do tretích krajín

ŽILINA – 17.07.2019: Už viac ako 2 týždne môžu pristávať alebo odlietať lietadlá z a do tretích krajín aj na medzinárodnom Letisku Jasná na Liptove. Príslušníci finančnej správy z Colného úradu Žilina tu kontrolujú ich batožinu a prepravovaný tovar.

Letisko Jasná je od júla tohto roka už druhým medzinárodným letiskom v Žilinskom kraji určeným na cestovanie nielen v rámci Európskej únie, ale tiež z alebo do tretích krajín.

Pre cestujúcich to prináša väčší výber zahraničných cieľov a zároveň novinku v tom, že si musia dať pozor na to, čo zbalia do kufra pred odletom do tretích štátov. Tam musia zase s opatrnosťou nakupovať predmety, ktoré sú vyrobené z chránených živočíchov, či majú kultúrny charakter, alebo ide o kozmetické a výživové doplnky, alkohol typický pre danú krajinu a pod. Platia totiž určité pravidlá na to, čo si môžu priviesť domov. Viaceré predmety teda podliehajú obmedzeniam alebo zákazom a pri colnej kontrole, ktorej budú na letisku cestujúci podrobení, môžu spôsobiť problémy. Taktiež, ak prepravujú minimálne 10 000 eur, majú povinnosť to ohlásiť.

Príslušníci finančnej správy z Colného úradu Žilina sú a budú na letisku pri každom prílete z tretích krajín a odlete mimo Európskej únie a zameriavať sa budú aj na kontrolu zbraní a streliva, drog a prekurzorov a falzifikátov.

V Žilinskom kraji takto pôsobia aj na letisku v Dolnom Hričove, kde doteraz robili prehliadky batožiny u osôb, ktoré leteli prevažne na dovolenky alebo pracovné stretnutia. V minulom roku väčšie pochybenia nezistili.

Cestujúci sa môžu poradiť s príslušníkmi z finančnej správy z Colného úradu Žilina o podmienkach na dovoz a vývoz, najmä ak sa chystajú prepravovať napríklad zvieratá, výrobky z chránených živočíchov, mäsové a mliečne výrobky, tabak, cigarety a alkohol. Všetky potrebné informácie na túto tému nájdu aj na portáli finančnej správy.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 126 kB; nové okno]

Informácia: K tlačovej správe prislúcha tiež fotogaléria

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

(17. 07. 2019)