Prešovskí colníci likvidovali nelegálne cigarety

PREŠOV – 07.05.2019: Na skládke blízko Košíc likvidovali prešovskí colníci nelegálne cigarety v celkovej hodnote takmer 376 516 eur.

Prešovskí colníci spálili v košickej spaľovni 2 408 520 kusov cigariet. Likvidované cigarety zabezpečil Colný úrad Prešov v rámci výkonu daňového dozoru pri cestných kontrolách. Likvidované cigarety prepadli v prospech štátu z dôvodu, že nebol preukázaný jeho pôvod alebo spôsob nadobudnutia.

Výška úniku na spotrebnej dani pri uvedenom množstve tabakových výrobkov predstavuje sumu 246 343,43 eur.

Nelegálne tabakové výrobky sú colníci povinní v zmysle zákona zlikvidovať. Ak colný úrad zaistí takýto tovar, pri ktorom sa nepreukáže pôvod alebo spôsob jeho nadobudnutia, colný úrad vydá rozhodnutie o prepadnutí tohto tovaru v prospech štátu. Následne je colný úrad povinný ho zničiť. Náklady likvidácie znášajú osoby, ktorým colníci tento tovar zadržali.

Likvidované cigarety v uvedenom prípade boli zabezpečené colným úradom z dôvodu nepreukázania pôvodu a spôsobu ich nadobudnutia v súlade so zákonom o spotrebnej dani z tabakových výrobkov dotknutou osobou. Ďalším závažným porušením zákona bolo, že spotrebiteľské balenia cigariet neboli označené kontrolnou známkou.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 125 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

(07. 05. 2019)