V potravinách na Liptove si zákazníci mohli načierno kúpiť tabakovú zmes

ŽILINA – 14.05.2021: V predajni potravín na Liptove ponúkali zákazníkom tabakovú zmes neznámeho pôvodu a bez pokladničného dokladu. Pri kontrole to zistili trstenskí colníci, ktorí na mieste zabezpečili 11 500 g tejto sušenej suroviny.

Colníci z Trstenej našli pri kontrole obchodu s potravinami v regióne Liptova igelitové vrecká naplnené sušenou tabakovou surovinou. Časť z nich bola v predajných priestoroch a ďalšie sa nachádzali v sklade. Baleniam chýbala potrebná kontrolná známka.

Majiteľka predajne navyše nemala od tovaru ani žiadne doklady o tom, ako ich nadobudla. Uviedla, že ho kupuje od neznámeho pána, ktorý jej sušený tabak ponúkol už viackrát. Keď sa colníci zaujímali o to, pod akým pomenovaním ho predáva, odpovedala, že tento tovar neeviduje cez online registračnú pokladňu.

Pre viaceré pochybenia, colníci zabezpečili držiteľke 75 balení s celkovou hmotnosťou 11 500 g sušenej suroviny a vzorku poslali do colného laboratória, kde prešla odbornou expertízou. Potvrdila, že ide o tabakovú zmes, ktorú je možné naplniť do cigaretovej dutinky a vyfajčiť.

Majiteľka teraz bude musieť zaplatiť ušlú spotrebnú daň z tabakových výrobkov a zrejme ju neminie ani pokuta zo spáchania správneho deliktu.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 126 kB; nové okno]

Informácia: K tlačovej správe prislúcha tiež fotogaléria

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

(14. 05. 2021)