Maratónci z finančnej správy zabojujú v Košiciach

BRATISLAVA – 04.10.2018: Zamestnanci finančnej správy sa aj tento rok pripoja k tisíckam bežcov na trati jubilejného 95. ročníka Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach. Takmer dve stovky daniarov a colníkov si zmerajú v nedeľu 7. októbra sily v štyroch nosných disciplínach – v maratóne, polmaratóne, korčuľovaní a štafetovom behu. Bežci z finančnej správy absolvujú v rámci najstaršieho európskeho maratónu už svoj XIV. ročník rezortných majstrovstiev.

V bežeckých oranžových tričkách so znakom organizácie na chrbte bude takmer 200 colníkov a daniarov na trati znova neprehliadnuteľných. Najpočetnejšia skupina bude bežať polmaratónsku trať (106). Štafetových bežcov budeme mať 44 v 11-tich kompletných štafetách (mužské, ženské i mix) a korčuliarov 27. Na dlhú a ťažkú maratónsku trať sa vydá 22 bežcov, čo je v podmienkach finančnej správy ako organizácie úctyhodný počet. Maratónsku trať sa pokúsia zdolať aj tri ženy. Z celkového počtu štartujúcich má finančná správa 53 bežkýň a medzi štartujúcimi je až 39 kolegov, ktorí na košickom bežeckom sviatku zažijú svoju premiéru. Najstarší účastník má v občianskom preukaze rok narodenia 1954 a najmladší 1997.

Rezortné majstrovstvá finančnej správy sa tešia veľkej obľube, o čom svedčí aj vysoký počet účastníkov. Spoločne za uplynulé ročníky sa celkový počet bežcov vyšplhal na číslo 1 159. Zo štatistík vyplýva, že na trati nedeľného košického maratónu bude každý 40-ty bežec v drese finančnej správy, v disciplíne maratón každý 91.účastník, v polmaratóne 43. a každá 23. štafeta bude patriť finančnej správe. V korčuľovaní trend finančná správa ešte vylepší, a to na každého 11-teho pretekára. Dokazuje to, že zamestnanci finančnej správy sa stali neprehliadnuteľnou skupinou aktérov košického podujatia.

Tradíciu založilo v roku 2004 osem colníkov (z toho dvaja zahraniční účastníci z ČR) a v súčasnosti už finančná správa oslavuje XIV. ročník Majstrovstiev finančnej správy v maratónskom behu. Každý druhý rok privíta medzi sebou aj zahraničných kolegov, ktorých bolo doteraz spolu 124. Minulý rok prišli do Košíc z Belgicka, Nemecka, Maďarska, Nórska, Veľkej Británie i ČR. Spomedzi športových výkonov najviac vyčnieva Gary Pennington, reprezentujúci britskú colnú správu, ktorý v rokoch 2012 i 2015 na trati polmaratónu dosiahol celkové 3. miesto spomedzi všetkých účastníkov. Zo zoznamu „domácich“ účastníkov je „stálicou“ npor. Miroslav Smetana (CÚ Prešov), ktorý finančnú správu počas všetkých ročníkov reprezentoval zakaždým na maratónskej trati a má na konte viacnásobné stavovské víťazstvá v tejto disciplíne.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 203 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

(04. 10. 2018)