Menej falzifikátov v predajniach i balíkoch z tretích krajín

ŽILINA – 12.01.2021: Počet falzifikátov v predajniach ako aj v balíkoch z tretích krajín medziročne klesol o takmer 36 %. Vyplýva to zo štatistík kontrol žilinského colného úradu. Príslušníci finančnej správy najčastejšie zaistili napodobeniny v kamenných predajniach a balíkoch, ktoré sa dostali na žilinskú vyclievaciu poštu z ázijských krajín.

Pri kontrolách zameraných na odhaľovanie falzifikovaného tovaru v prevádzkach, dopravných prostriedkoch a predajných stánkoch v roku 2021 evidovali príslušníci finančnej správy v Žilinskom kraji o takmer 36 % menej nálezov ako rok predtým. Klesajúci trend zaznamenávajú už niekoľko období po sebe. Kým za rok 2021 pri záchytoch zaistili takmer 2000 kusov  (v prípade obuvi párov) rôzneho druhu tovaru, rok predtým to bolo o 1000 viac. Pod zníženú mieru výskytu tovaru, ktorým dochádza k porušovaniu práv duševného vlastníctva, sa okrem iných faktorov podpísali aj častejšie kontroly a opakované informovanie verejnosti hlavne o nežiadúcich vplyvoch pochybných vecí na zdravie ľudí.

Napodobeniny sa najviac vyskytli v kamenných predajniach a v balíkoch, ktoré sa dostali na žilinskú vyclievaciu poštu väčšinou z ázijských krajín. Zatiaľ, čo zo zahraničia v poštových zásielkach najčastejšie prichádzala problémová športová obuv, textil a doplnky, v obchodoch to boli aj hračky a galantéria svetoznámych značiek. Neobvykle sa medzi nimi tentokrát objavili vonné sviečky. Najviac nebezpečných falzifikátov hračiek – stavebníc a skladacích kociek, zaistili príslušníci finančnej správy v obchodoch na Orave a Liptove. Ďalšie desiatky kusov napodobenín tričiek, šiltoviek, teplákov i kabeliek odhalili u vodiča bulharskej národnosti, ktorého zastavili na cestnej komunikácii a podrobili kontrole.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 128 kB; nové okno]

Informácia: K tlačovej správe prislúcha tiež fotogaléria

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

(12. 01. 2022)