Milión nelegálnych cigariet

BRATISLAVA, 13.04.2019: Kriminalisti finančnej správy zaistili pri prehliadke skladových priestorov v Dunajskej Strede – časť Mliečany viac ako milión nelegálnych cigariet. Predbežný finančný únik na spotrebnej dani z tabakových výrobkov vyčíslili na viac ako 110 000 eur.

Kriminalisti z Kriminálneho úradu finančnej správy mali podozrenie na skladovanie a distribúciu nelegálnych tabakových výrobkov. Počas prehliadky v areáli v katastrálnom území Mliečany (Dunajská Streda), v ktorom sa nachádzajú viaceré skladové priestory, objavili celkovo 111 kartónových krabíc, ktoré obsahovali dokopy 55 470 kusov spotrebiteľských balení cigariet viacerých značiek. Dokopy zaistili spolu 1 109 400 ks neoznačených cigariet. Kriminalisti predbežne vyčíslili finančný únik na spotrebnej dani z tabakových výrobkov na sumu 111 050,94 eur.

Podľa predloženej zmluvy o prenájme skladových priestorov, ktorú predložil majiteľ areálu, má priestory prenajaté občan maďarskej národnosti. Neoznačené balíčky cigariet mala podľa predbežných zistení táto osoba do skladových priestorov naskladňovať pravdepodobne z doteraz neznámej nelegálnej výrobne cigariet. Následne ich mala distribuovať do rôznych krajín EÚ.

Prípad prevzal vyšetrovateľ Kriminálneho úradu finančnej správy na ďalšie konanie, nakoľko vzniklo podozrenie, že bol spáchaný trestný čin Porušenie predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru podľa § 279 ods.1 a ods. 2 písm. a) Trestného zákona. V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi odňatie slobody na 1 až 5 rokov.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 121 kB; nové okno]

Informácia: K tlačovej správe prislúcha tiež fotogaléria

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

(13. 04. 2019)