Klientom nahlasovanie bankových účtov uľahčíme

BRATISLAVA – 09.11.2021: Všetci platitelia dane z pridanej hodnoty (DPH) musia do 30. novembra oznámiť finančnej správe všetky bankové účty, ktoré používajú na podnikanie. Tejto novej povinnosti sa však nemusia obávať. Vzor tlačiva bude zverejnený na portáli finančnej správy, predvyplnený formulár bude podnikateľom aj automaticky doručený do ich schránok na portáli finančnej správy. Celkovo sa táto povinnosť dotkne 207.140 platiteľov DPH.

Povinnosť oznamovať finančnej správe čísla tuzemských aj zahraničných bankových účtov, ktoré platitelia DPH používajú na podnikanie, zavádza novela zákona o dani z pridanej hodnoty. Klientom prinesie viaceré benefity, najmä v podobe zníženia rizika potenciálneho ručenia za neodvedenú DPH. Tým, že oznámené bankové účty budú zverejnené na portáli finančnej správy (PFS), odberatelia si budú môcť overiť, či platia za tovar alebo službu na účet, ktorý dodávateľ oznámil ako účet používaný na podnikanie. Finančná správa bude zoznam zverejňovať od 1. januára budúceho roka a na dennej báze ho aktualizovať.

Platitelia DPH budú musieť bankové účty nahlásiť finančnej správe do 30. novembra, a to prostredníctvom tlačiva, ktorého vzor určí Finančné riaditeľstvo SR a ktoré čoskoro zverejní na svojom webovom sídle. Finančná správa je voči svojim klientom ústretová a celý proces im uľahčí. Nakoľko už v súčasnosti disponuje bankovými účtami, ktoré jej boli oznámené daňovým subjektom, alebo poskytovateľmi platobných služieb, každému platiteľovi DPH registrovanému k 15.11.2021 bude doručené predvyplnené tlačivo oznámenia do jeho schránky v rámci osobnej internetovej zóny na portáli finančnej správy. Predvyplnené tlačivo bude automaticky doručované aj všetkým platiteľom, ktorí sa pre DPH zaregistrujú po 15.11.2021.

Platiteľ DPH má následne možnosť v oznámení vyznačiť bankové účty, ktoré používa na podnikanie, prípadne doplniť ďalšie bankové účty. Vyplnené tlačivo podajú podnikatelia klasickým spôsobom elektronicky ako každé iné štruktúrované podanie na PFS.

Potrebné je, aby platitelia DPH túto povinnosť nezanedbali a dbali na správnosť uvádzaných údajov. V prípade, že bankové účty neoznámia, správca dane im im uloží pokutu od 30 eur do 3000 eur.

Dokument:

Informácia:

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

(09. 11. 2021)