Odhalili sme nelegálnu výrobňu tabakových výrobkov

BRATISLAVA – 22.10.2021: Ozbrojení príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy zlikvidovali v meste Humenné nelegálnu výrobňu tabakových výrobkov. Na svojom konte tak majú ďalšiu úspešnú akciu, ktorou potvrdzujú, že nelegálny obchod s týmto tovarom na Slovensku musí dostať stopku.

Kriminalisti finančnej správy v uplynulých dňoch vykonali akciu pod krycím názvom KIKO. V meste Humenné vo večerných hodinách urobili prehliadky nebytových priestorov. Podarilo sa im odhaliť nelegálnu výrobňu cigariet. Počas akcie zaistili dve linky na výrobu cigariet, ako aj fóliovaciu a baliacu linku.

Okrem toho kriminalisti finančnej správy na mieste našli i narezaný tabak používaný do cigariet a tabakové výrobky zn. L&M Red Label a Regal. Presné množstvo zaisteného tovaru bude možné určiť po jeho prevezení a prevážení. Cena zariadení na výrobu tabakových výrobkov podľa predbežného odhadu predstavuje približne jeden milión eur.

Prípad už prevzal vyšetrovateľ KÚFS, ktorý vedie trestné stíhanie vo veci zločinu porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru spáchaného formou spolupáchateľstva v súbehu s prečinom nepovolenej výroby liehu, tabaku a tabakových výrobkov. Páchateľom, ktorí stoja za nelegálnou výrobňou, v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

(22. 10. 2021)