Nelegálne cigarety objavené pri havárii auta

BRATISLAVA/KOŠICE, 24.01.2020: Príslušníci finančnej správy z Kriminálneho úradu finančnej správy a Colného úradu Košice zaistili v osobnom vozidle takmer 125 000 kusov cigariet bez kontrolnej známky Slovenskej republiky. Maďarský občan skončil v cele predbežného zadržania. Únik na spotrebnej dani vyčíslili na takmer 25 000 eur.

Včera (23.01.2020) v neskorých večerných hodinách maďarský štátny príslušník ako vodič motorového vozidla striebornej farby havaroval pri OC Optima v Košiciach. Košická polícia na mieste zistila, že v aute prevážal väčšie množstvo cigariet. Privolala preto príslušníkov finančnej správy.

Tí zaistili vo vozidle značné množstvo cigariet bez kontrolných známok SR - vo vozidle sa nachádzalo celkom 124 980 kusov nelegálnych cigariet. Únik na spotrebnej dani vyčíslili na cca 24 540 eur.

V uvedenom prípade vzniklo podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru  (podľa § 279 ods. 1, ods.2 písm. a) Trestného zákona). Vyšetrovateľ finančnej správy obvinil jednu osobu maďarskej národnosti. V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody 1 až 5 rokov. Obvinený bol umiestnený v cele predbežného zadržania a spis odovzdaný príslušnému prokurátorovi s podnetom na vzatie obvineného do väzby.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 292 kB; nové okno]

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

(24. 01. 2020)