Colníci opäť zaisťovali pracie prostriedky

NITRA – 03. 10. 2014: Nitrianski colníci opäť zaistili pracie prostriedky, pri ktorých mali podozrenie, že ide o falzifikáty. Tento krát v spolupráci s colníkmi KÚ FS zaistili viac ako 400 litrov pracích prostriedkov, ktoré boli označené názvom „ARIEL“. Obchodnej spoločnosti, ktorá uvedený tovar mala v držbe, hrozí za porušenie predpisov v oblasti práv duševného vlastníctva prepadnutie tovaru a pokuta.

V uplynulých dňoch vykonali nitrianski colníci v spolupráci s colníkmi KÚ FS kontrolu v sklade obchodnej spoločnosti v obci Tekovské Lužany v okrese Levice. Pri tejto kontrole zistili, že v sklade sa nachádza 103 balení (viac ako 400 litrov) pracích prostriedkov označených „ARIEL“. Po prvotnej kontrole colníci tovar zaistili, nakoľko nadobudli podozrenie, že ide o falzifikát. Pracie prostriedky po zaistení uložili v sklade colného úradu a to až do vyriešenia celého prípadu, pri ktorom sa bude postupovať v úzkej súčinnosti s držiteľom rozhodnutia o ochrane svojich práv. Tovar, ktorý zaistili pochádzal z Maďarska a bol určený na slovenský trh.

Ak sa držiteľ tovaru a držiteľ rozhodnutia dohodnú – bude tovar zničený pod colným dohľadom. Z dôvodu, že tento tovar môže byť pri jeho používaní nebezpečný zo zdravotného hľadiska, aj v prípade rozhodnutia súdu, že tovar porušuje práva duševného vlastníctva, bude taktiež zničený a nemôže byť poskytnutý na charitatívne účely. V tomto prípade hrozí osobe, ktorá tovar mala v držbe pokuta až do výšky 3 319,39 eur.

Od roku 2013 nitrianski colníci zaistili podozrivé pracie prostriedky a aviváž už v desiatich prípadoch. Celkom doposiaľ zaistili viac ako 12 600 litrov pracích prostriedkov a aviváže, kde bolo zistené porušenie práva duševného vlastníctva.

Dokument: Tlačová správa na stiahnutie [.pdf; 107 kB; nové okno]

(03. 10. 2014)