Pandémia okresala tržby kaderníctvam a fitness centrám

BRATISLAVA – 11.05.2021: Prísne hygienické a bezpečnostné opatrenia z konca minulého roka viedli k zatvoreniu väčšiny obchodov, reštaurácií a služieb. Prejavilo sa to v poklese tržieb aj v počte vydaných pokladničných dokladov evidovaných v systéme finančnej správy e-kasa. Výrazný výpadok tržieb zaznamenali kaderníctva, fitness centrá a reštaurácie. Naopak, maloobchod ako celok  výraznejší pokles tržieb neevidoval.

Protiepidemické opatrenia s cieľom obmedziť šírenie koronavírusu sa odrazili aj na tržbách. Potvrdzujú to údaje zo systému finančnej správy e-kasa. Tržby kontinuálne klesali od augusta minulého roka. Najnižšie tržby zaznamenal systém e-kasa v januári tohto roka, keď dosiahli len 1,4 miliardy eur. Výrazný výpadok utrpeli kaderníctva, fitness centrá a reštaurácie.

Fitnescentrá začiatkom marca minulého roka dosahovali tržby prekračujúce 400 tisíc eur za týždeň. V rovnaký čas tohto roka ich tržby ledva dosiahli 4 tisíc eur. Obdobný vývoj platil aj pre kaderníctva. Kým  začiatkom marca 2020 dosahovali tržby takmer 2 milióny eur, v rovnakom čase za tento rok dosiahli 76 tisíc eur. Reštaurácie  začiatkom marca minulého roka vykazovali tržby prevyšujúce 31 miliónov eur. V rovnaký marcový týždeň tohto roka dosiahli necelých 10 miliónov eur. Najhorším boli pre tieto segmenty záverečné týždne minulého roka a január.

Maloobchod, ktorý tvoria viaceré odvetvia, ako celok výrazný pokles tržieb neevidoval. Darilo sa napríklad lekárňam, či predajcom potravín. Len niektoré predajne zaznamenali pokles tržieb. Napríklad predajne textilu, odevov, železiarskeho tovaru, farieb, hračiek a kníhkupectiev začiatkom marca minulého roka dosahovali tržby presahujúce 26 miliónov eur za týždeň. V rovnakom období v roku 2021 evidovali tržby necelých 10 miliónov eur. Aj pre tieto segmenty boli najhoršie záverečné týždne minulého roka a január.

Január bol zároveň najhorším mesiacom z pohľadu vývoja tržieb v systéme e-kasa. Denný evidovaný priemer tržieb dosiahol necelých 47 miliónov eur. Pred vypuknutím koronakrízy sa v priemere pohyboval na úrovni približne 70 miliónov eur. Celkový počet vydaných pokladničných dokladov bol v januári tohto roka necelých 94 miliónov ´bločkov´, pričom bežný mesačný priemer vydaných dokladov v systéme e-kasa je necelých 150 miliónov ´bločkov´.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

(11. 05. 2021)