Plánovaná odstávka informačných systémov CIS – 30.1.2016

Oznamujeme obchodnej verejnosti, že  dňa  30.1.2016 (sobota)  bude  v čase od 08:00 hod. do  24:00 hod.  vykonaná plánovaná odstávka  produkčných systémov Finančnej správy SR v oblasti colnej - ISST-DS (Deklaračný systém), NTA (Národný Tranzitný systém) a EKR-CIS (systém pre Elektronické komunikačné rozhranie), TARIC (Systému pre správu taríf),  SPD (systém pre správu spotrebných daní/EMCS), EKR-CIS (Elektronické komunikačné rozhranie pre colné systémy), IS CEP (Centrálny elektronický priečinok), Intrastat,  LIEH (Oznamovacia povinnosť) z dôvodu realizácie relokácie  informačných systémov do nového dátového centra.

V čase odstávky systémov nebude možné spracovanie colných vyhlásení ako aj  elektronických podaní colných vyhlásení a predbežných colných vyhlásení v režime vývoz, dovoz a tranzit, ďalej elektronické podávanie a prijímanie správ pri preprave tovaru podliehajúceho spotrebnej dani v režime pozastavenia dane v rámci systému EMCS, teda nebudú dostupné elektronické služby FS SR v  oblasti colnej:

• podávanie colných vyhlásení pri vývoze a predbežných colných vyhlásení pri dovoze a vývoze tovaru, („ECS/ICS“)
  • podávanie colných vyhlásení do colného režimu tranzit a ukončovanie colného režimu tranzit ( „Tranzit“)
  • podávanie žiadostí  o informáciu o stave zabezpečenia dovoznej platby pri dovoze  a vývoze tovaru ( „GDS-DS“),
  • podávanie žiadostí o informáciu o stave zabezpečenia dovoznej platby pri tranzite ( „GDS-T“),
  • podávanie a prijímanie správ v rámci systému EMCS pri správe spotrebných daní ( „EMCS“).

V prípade potreby prepustenia tovaru v čase odstávky v režime tranzit a vývoz pri zjednodušených postupoch sa uplatňujú havarijné postupy v zmysle povolenia.

Daňové subjekty, ktoré využívajú systém EMCS  majú možnosť predložiť návrh elektronického dokumentu pred plánovanou odstávkou (t. j. najskôr 7 dní pred dátumom uvedeným na dokumente ako dátum odoslania príslušného tovaru podliehajúceho spotrebnej dani) alebo počas odstávky uplatniť náhradný postup pri nedostupnom systéme v súlade so zákonmi o spotrebných daniach.

Oznámenie o zmene prístupu k vybratým elektronickým službám:

Na základe realizácie relokácie  colných systémov FS SR do nového dátového centra (čo je predmetom vyššie uvedenej odstávky IS)  Vás zároveň informujeme o  zmene URL adresy pre nové produkčné  prostredie colného informačného systému -  EKR-CIS ( elektronické komunikačné rozhranie FS pre colné systémy), ktoré bude po relokácií dostupné  na novom serveri.

Pre deklarantov ako externých používateľov APV EkrKlient, ktoré je poskytované zo strany FS SR na účely elektronickej komunikácie pre nižšie uvedené služby, to znamená potrebu vykonania zmeny URL adresy pre komunikáciu s EKR v nastaveniach aplikácie.

Vzor nastavenia zmeny URL adresy pre komunikáciu s EKR cez APV -  EkrKlient,  bol zaslaný externým používateľom na e-mailové adresy, ktoré sú na strane FS  evidované v rámci  registrácie externých subjektov pre služby EKR-CIS.

Tí používatelia, ktorým nebol doručený  e-mail so vzorom nastavenia  zmeny URL adresy pre komunikáciu s EKR cez APV EkrKlient sa môžu obrátiť  na kontakty technického helpdesku, ktoré sú uvedené nižšie.

Uvedená zmena URL adresy pre IS EKR-CIS sa dotýka zabezpečenia elektronickej komunikácie pre nasledujúce elektronické služby FS SR v colnej oblasti:

• podávanie žiadostí o informáciu o stave zabezpečenia dovoznej platby pri dovoze a vývoze tovaru ( „GDS-DS“),
  • podávanie žiadostí o informáciu o stave zabezpečenia dovoznej platby pri tranzite ( „GDS-T“),

Tí používatelia, ktorí využívajú prístup k dotknutým elektronickým službám prostredníctvom iného softvéru ako – EkrKlient – musia konzultovať  vykonanie zmeny v URL adrese so svojím interným dodávateľom APV.

K tejto zmene dôjde v rámci celodennej plánovanej odstávky colných informačných systémov FS SR, kedy následne po opätovnom spustení IS CIS do prevádzky budú vyššie uvedené služby dostupné už iba cez novú URL adresu.

Zároveň upozorňujeme, že pre elektronické služby FS v colnej oblasti, pri ktorých komunikácia prebieha cez  IS CEP (EKR-CEP - elektronické komunikačné rozhranie pre Centrálny elektronický priečinok , kde zo strany  FS je poskytnutá aplikácia pre elektronickú komunikáciu - Cep.Ekr klient) nedochádza k žiadnej zmene oproti súčasnému stavu nastavenia a zabezpečenia komunikácie.

Toto upozornenie sa dotýka využitia nasledovných služieb:

• podávanie colných vyhlásení pri vývoze a predbežných colných vyhlásení pri dovoze  a vývoze tovaru, („ECS/ICS“)
  • podávanie colných vyhlásení do colného režimu tranzit a ukončovanie colného režimu tranzit ( „Tranzit“)

V prípade otázok kontaktujte technický helpdesk pre EKR-CIS (mobil: 0907702047; e- mail: helpdesk.ekrtech@financnasprava.sk).

Ďakujeme za pochopenie.

(26. 01. 2016)